Az osztrák ARBÖ autós szervezet olcsó nyári abroncsokat tesztelt a 195/65 R15 méretben, a legfontosabb kritérium az volt, hogy egy szett, azaz négy darab nem kerülhet többe 300 eurónál, vagyis  Ft-nál. A tesztelés az észak-német ATP (Automotive Testing Papenburg) próbapályáján zajlott, egy Golf VII-es használatával.

Amíg száraz úton nincs nagy eltérés a mért eredmények között, gyökeresen megváltozik a helyzet nedves útfelületnél, ahol két nagy csoportba lehet osztani a tesztelt garnitúrákat: vannak, amelyekkel biztonságosan meg lehet állni, és vannak olyanok, amelyeknek csapnivaló a tapadása. Például a GT Radial Champiro FE1-es a nedves útfelületen megszerezhető 80 pontból 18-at tudott összeszedni, három kategóriában 0-pontot ért el – a fékút 100 km/h-s tempóról 61,7 méter volt, ami 15,4 méterrel, azaz három autóhosszal több a tesztgyőztesnél (Nexen Nblue HD Plus). A tesztelt 10 garnitúrából hat zárta az ARBÖ-tesztjét „nem ajánlható” minősítéssel, igazán csak a Pneumant, a Hankook és a Nexen abroncsát ajánlják vásárlásra a szakértők, utóbbi kettőt külön kiemelve, mint jó ár/érték arányú abroncsot. Arra kell vigyázni, hogy amíg a prémium-árkategóriában túlságosan nagyot nem tud hibázni az ember, hiszen minimálisak az eltérések az egyes abroncsok között, az alacsony árkategóriában igenis akkora különbségeket lehet tapasztalni, ami könnyen élet-halál kérdése lehet.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!