Szombaton óriási pályacsúccsal nyerte meg az időmérőedzést Michelisz Norbert Vila Realban, ő lett az első és az egyetlen, aki 1:55-ös köridőt tudott produkálni itt a WTCC-ben,pedig nem érezte jól magát Michelisz, aki a hét elején még lázas betegen és gyomorproblémákkal nyomta otthon az ágyat. Az időmérő után elismerte, hogy az első gyors körét követően komoly émelygést érzett, és nehezen tudott a feladatára koncentrálni. A Honda Forma–1-es pilótákat is felkészítő fizioterapeutája, Emiliano Ventura gyógyszeres kezeléssel sietett a segítségére, így tudta félig betegen összehozni a pályacsúcsot, amivel karrierje ötödik időmérős győzelmét aratta a WTCC-ben.

A fordított rajtrácsos nyitófutamon a kvalifikáció első helye szokás szerint a tizedik rajtpozíciót jelentette Michelisz Norbertnek. Ezen a versenyen debütált az úgynvezett joker kör, amit azért hoztak be, hogy izgalmasabbá tegyék a szűk utcai pályán a versenyt, hiszen ahogy azt Michelisz is elmondta, Vila Realban körönkénti két-három másodperces tempóelőny mellett is csak nagy kockázatvállalással lehet előzni – érthető módon keveset próbálkoztak a pilóták.
A joker kört egy alternatív, körülbelül két másodperccel hosszabbnak gondolt vonalvezetésen minden pilótának legalább egyszer kell teljesítenie a futamok alatt, ami több helycserét eredményez. Vasárnap az utolsó pillanatban azonban még 15 méterrel meghosszabbították a joker kör kijáratát, mert a csapatok balesetveszélyesnek ítélték a rendes körön lévők és a joker körről visszatérők közötti várható tempókülönbséget. Emiatt vasárnap kora délután egy extra, 15 perces tesztet is beiktattak a programba, amelyen a pilóták gyakorolhatták a joker kört. A Honda versenyzői tizenháromszor mentek végig rajta.

Szombat este Michelisz Norbertazt mondta, hogy a nyitófutamot a tizedik helyről indulva túl kell élni, hogy aztán a főfutamon befejezhesse az időmérőn megkezdett munkát egy győzelemmel. Ennek megfelelően a rajtnál nem vállalt nagy kockázatot, megtartotta rajtpozícióját, ám Esteban Guerrierinek ki kellett állnia, miután hozzáért a falhoz, így a magyar versenyző az első körben feljebb lépett kilencediknek. A joker kört két kör elteltével lehetett először “letölteni”, és Michelisz Tom Chilton, Nicky Catsburg, valamint Rob Huff társaságában rögtön az első adandó alkalommal végig is ment rajta, ráadásul ezzel pozíciót sem veszített, visszajött kilencediknek Yvan Muller unokaöccse, Yann Ehrlacher elé. A nyolcadik körben a harmadik helyen autózó Nestor Girolami is kiment a joker körre, ami után Huff megelőzte az argentint, akinek a pillanatnyi megzavarodását Michelisz is kihasználta, ő is elment a volvós mellett.

A kilencedik körben a joker kör miatt szintén visszaeső Micsigami hibázott, Catsburg és Huff megelőzte, így Michelisz elé esett vissza a hetedik helyre. A világbajnoki címért küzdő magyar csapattársát nem tartott fel a japán, a két hondás helyet cserélt, így Norbi már három helyet lépett előre a tizedikről indulva. Itt is intették le, így az időmérőn megszerzett öt pontja mellé újabb hatot gyűjtött.

A nyitófutamon debütált a joker kör, ami egy alternatív, kb. két másodperccel hosszabb vonalvezetés, amelyen a második kör után minden pilótának legalább egyszer végig kellett mennie. Ettől várták a szervezők, hogy izgalmasabbak legyenek a szűk utcai pályán kevés előzést hozó versenyek Vila Realban. Michelisz a nyitófutamon az első adandó alkalommal “letöltötte” a joker körét, a főfutammal kapcsolatban viszont azt mondta, hogy próbál annyi előnyt kiautózni, hogy a joker kör után biztosan vissza tudjon jönni az élre. Ennek egy jó rajt volt az alapfeltétele, ami sikerült is: Michelisz simán eljött az első helyen. Mellőle az első sorból induló Rob Huff viszont lefulladt, így Norbi csapaton belüli riválisa, Tiago Monteiro fellépett a harmadik helyre. A második kör végén hét tized volt a Honda magyarjának előnye a második Thed Björkkel szemben, és ahogy ígérte, ezúttal kivárt a joker kör letöltésével – kb. két másodperces előny volt szükséges ahhoz, hogy vissza lehessen jönni pozícióveszteség nélkül.

Michelisz végül nem húzta a dolgot a végéig, a hatodik körben kijött a joker körre, és ment vele együtt Björk is, így változatlan sorrendben tértek vissza az első, második helyre. Innentől beállt egy kb. egy másodperces, biztonságos különbség a két pilóta között. Michelisz nem hibázott az élen, így megszerezte pályafutása hatodik futamgyőzelmét a WTCC-ben, és a harmadikat a főfutamon. Erre korábban csak Japánban volt képes kétszer – ott aratta a legutóbbi sikerét is tavaly.

Úgy érzem, újra a régi vagyok. Újra meg akarom nyerni ezt a világbajnokságot!

Közzétette: Michelisz Norbert – 2017. június 25.

Győzelmével újabb 30 ponttal gazdagodott a magyar versenyző, aki ezzel már 137 pontos és negyedik a bajnokságban – 27 pontra csökkent lemaradása az éllovashoz képest. Így áll a WTCC élmezőnye: 1. Monteiro 164 pont, 2. Björk 160, 3. Catsburg 154, 4. Michelisz 137.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!