Sebastien Loeb nagyon szerethet Mexikóba repülni. A hideg európai tél után meleg és kellemes időjárási körülmények és számára kedvező gyorsasági szakaszok fogadják már évek óta. Biztosan ennek is köszönhető, hogy immár zsinórban hatodjára is sikerült megszereznie a Mexikó Rali győztes trófeáját. Ezúttal az új murvás rajtrendszer is a kezére játszott a címvédő világbajnoknak abban, hogy ismét ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A Citroen duplázott, hiszen újdonsült pilótája, Mikko Hirvonen szerezte meg a második helyezést. A bronzérem a fordos színekben versenyző Petter Solbergé lett.

„Nagyon boldog vagyok. Mindig nyerek itt! Nagyszerű eredmény ez a csapat számára is, Mikko (Hirvonen) második helyével kettős győzelmet szereztünk.” – nyilatkozta lelkesen a versenygyőztes citroenes pilóta.

Petter Solberg lett a legjobb fordos pilóta, ráadásul megszerezte a Power Stage győzelmet és az azért járó három pontot is, így öröme maradéktalan lehet. Nem úgy csapattársának, Jari-Matti Latvalának, aki az utolsó napon balesetet szenvedett és a harmadik helytől esett el.

Jevgenyij Novikov karambolozott a finn előtt, s ettől a fordos pilóta úgy meglepődött, hogy letért az útról és megpördült. Latvala bár be tudta fejezni a gyorsasági szakaszt, Fiestája annyira megsérült, hogy a két utolsó gyorsaságin már nem tudott elindulni. Így Monte-Carlo után idén már másodszorra volt kénytelen ralit feladni. „Messziről láttam Novikov autóját és megzavarodtam. Először azt gondoltam, hogy az autó az úton van, s kikerülő manővert tettem, hogy ne ütközzek neki, de az autóm letért az útról és megpörgött. Sok időbe került, míg újra vissza tudtam evickélni az útra.” – nyilatkozta letörten Latvala.

Mads Östberg defektje ellenére a negyedik helyen futott célba. Őt Ott Tanak követi a hatodikon. Nasser Al-Attiyah a hatodik helyre kormányozta be a Katar World Rally Team autóját, aminek tavalyi – hetedik helyről történő – kizárását követően nagyon örülhetett. Armindo Araújo hetedik helyezésével az egyetlen Minivel versenyző pilóta az első tízben. A Volkswagen Motorsport is megszerezte idei első pontjait a kiválóan versenyző Sebastien Ogier révén.

A kilencedik és tizedik helyen két fordos pilóta, az amerikai Ken Block és a mexikói Ricardo Trivino ért célba és gyűjtötte be az utolsó pontokat. Trivino egyébként ezzel első rali világbajnoki pontját szerezte meg és elégtételt vehetett, hiszen négy évvel ezelőtt kizárták a pontszerző helyről szabálysértés miatt.

2012-es Mexikó Rali eredménye:

1. S Loeb Citroën DS3 4:15:32,7 2. M Hirvonen Citroën DS3 4:16:15,1 3. P Solberg Ford Fiesta RS 4:17:44,1 4. M Östberg Ford Fiesta RS 4:20:24,2 5. O Tanak Ford Fiesta 4:20:35,3 6. N Al-Attiyah Citroën DS3 4:22:14,1 7. A Araújo Mini WRC 4:28:19,6 8. S Ogier Skoda Fabia 4:30:30,5 9. K Block Ford Fiesta RS 4:37:59,5 10. R Trivino Ford Fiesta RS 4:39:03,4

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2012. március 29-április 1. között kerül megrendezésre a Portugál Rali. Bár ez az egyik legnehezebb európai rali, mégis a nézők számára az egyik legkedveltebb is egyben. Nagyon érdekes verseny elé nézünk, amelynek kiszámíthatatlan a végkimenetele. 2010-2011-ben Sebastien Ogier nyerte meg a ralit, de ez idén elég valószerűtlen lenne. A most remeklő Sebastien Loeb viszont az azelőtti években győzedelmeskedett, már amikor megrendezték ezt a ralit.

A világbajnokság eredménye a Mexikó Rali után:

Pilóták 1. S Loeb 66 pont 2. M Hirvonen 50 pont 3. P Solberg 47 pont 4. M Östberg 28 pont 5. J-M Latvala 26 pont 6. J Novikov 21 pont 7. D Sordo 18 pont 8. O Tanak 14 pont 9. N Al-Attiyah 8 pont 10. F Delecour 8 pont Konstruktőrök 1. Citroën 108 pont 2. Ford WRT 70 pont 3. Ford Stobart 38 pont 4. Mini 26 pont 5. Katar WRT 16 pont 6. Adapta WRT 12 pont 7. Citroen Junior WRT 6 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!