Ami tavaly nem sikerült Sebastien Ogiernek, az idén összejött a francia pilótának. 2022-ben Sebastien Loeb elhappolta az orra elől a győzelmet, de most a Toyota pilótája simán behúzta az elsőséget és ezzel rekordot írt, hiszen kilencedik Monte-Carlo Rali-győzelmét szerezte meg vasárnap. Hibátlan teljesítményt nyújtott az egész hétvége során a 39 éves pilóta, s ezzel méltán állhatott fel a monacói dobogó tetejére. A címvédő Kalle Rovanpera a második helyen ért célba. A Hyundai versenyzője, Thierry Neuville fért még fel a dobogóra, annak is a harmadik fokára.

„Ez óriási. Szeretem ezt a ralit. Ez az, amely már az elejétől kezdve álomszerű volt nekem és nagyon boldog vagyok Vincent (a navigátora) miatt. Számomra ez kellemes, de számára egy álom vált valóra az első győzelmével. Még ki kell élveznünk a pillanatot, ezért vagyunk még mindig itt (a Rali Világbajnokságban), hogy ilyen győzelmeket szerezzünk. Egy ilyen népszerű ralit megnyerni, mint a monacói, felbecsülhetetlen érzés” – nyilatkozta a versenygyőztes pilóta.

Csütörtökön az élre állt Ogier, s már pénteken nagy, több, mint fél perces előnyre tett szert, majd ezután arra törekedett, hogy megtartsa az első helyét, miután a mezőny a Francia Alpok felé vette az irányt. Mivel ekkor fordított sorrendben rajtoltak, Ogier-nek kellett takarítania az előtte haladók által felvert port, koszt, kavicsokat, köveket. Nagyon koszos utakon kellett jól teljesítenie. Mivel idén is csak bizonyos versenyeken áll majd rajthoz, ezt a győzelmi esélyt, nagyon nem akarta elszalasztani, főként a tavalyi kiábrándulás után. Az óvatos vezetésnek és a kockázatkerülésnek azonban kárát is látta, hiszen előnye több, mint felére olvadt és csapattársa, Kalle Rovanpera a szombati nap végére nagyon megközelítette.

Hiába. Vasárnap Ogier hibátlanul versenyzett az utolsó négy gyorsasági szakaszon, s ezzel megtartotta első helyét és rekordot írt. Kilenc győzelmét három évtized alatt öt különböző gyártóval gyűjtötte be Monacóban. Rovanpera bár második lett csak, de a Power Stage győzelemmel és az azért járó öt bónusz ponttal vigasztalódhatott. Thierry Neuville nagyon szerette volna megelőzni a Toyota finn versenyzőjét, de erős gumikopása megakadályozta abban, hogy megközelítse Rovanperát. Végül kénytelen volt beérni a bronzérmes helyezéssel Elfyn Evans előtt.

A walesi pilóta azon morfondírozhatott (már nem először), hogy mire is vihette volna a ralin, ha nem balszerencsés. Egy hátsó defekt miatt még pénteken több, mint 40 másodpercet vesztett, így a végső hármas Toyota-dobogó meghiúsult. Ott Tanak 2019 óta nem szerzett itt pontokat, így mostani ötödik helye régi csapatával megelégedést hozott számára.

Takamoto Katsuta örülhet a célba érésnek azután, hogy törött hátsó felfüggesztéssel fejezte be a versenyt. A japán hatodik lett Dani Sordo előtt, aki az egész utolsó nap során autója hibrid rendszerének meghibásodásával küzdött. Esapekka Lappi nyolcadik helyen debütált a Hyundainál. Az első tizet a WRC2-ben versenyző Nyikolaj Griazsin és Yohan Rossel zárja.

A következő világbajnoki raliversenyre három hetet kell várnunk, 2023. február 9-12. között kerül megrendezésre a Svéd Rali, az egyetlen téli ralihelyszín. Tavaly visszaállt a szokásos rend, s egy év koronavírus kihagyás után 2022-ben ismét ellátogatott a ralimezőny ebbe a skandináv országba. Ezen a havas, zord ralin általában az északi pilóták vannak előnyben, s ez nem volt másként tavaly sem. Kalle Rovanpera ugyanis megnyerte a Svéd Ralit. Most is, mint mindig, rajta lesznek a skandinávok, hogy otthon tartsák majd ennek a rendkívül fontos ralinak a győztes trófeáját. Kérdés, sikerül-e nekik….

2023-as Monte-Carlo Rali eredménye
1. Sebastien Ogier (FRA) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:12:02,0
2. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:12:20,8
3. Thierry Neuville (BEL) i20 N Rally1 HYBRID 3:12:46,6
4. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:13:14,4
5. Ott Tanak (EST) Puma Rally1 HYBRID 3:14:36,9
6. Takamoto Katsuta (JPN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:15:34,6
7. Dani Sordo (ESP) i20 N Rally1 HYBRID 3:15:49,5
8. Esapekka Lappi (FIN) i20 N Rally1 HYBRID 3:15:53,3
9. Nyikolaj Griazsin Fabia RS WRC2 3:22:05,4
10. Yohan Rossel (FRA) C3 WRC2 3:22:09,9

A világbajnokság állása
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 26 pont
2. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 23 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 17 pont
4. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 15 pont
5. Ott Tanak (EST) M-Sport Ford WRT 14 pont
6. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT 8 pont
7. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 6 pont
8. Esapekka Lappi (FIN) Hyundai WRT 4 pont
9. Nyikolaj Griazsin Toksport WRT2 2 pont
10. Yohan Rossel (FRA) PH Sport 1 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRT 51 pont
2. Hyundai WRT 27 pont
3. M-Sport Ford WRT 16 pont