Nincs könnyű dolga a Toyotának, hiszen ugyanaz ismétlődik meg, mint tavaly. Akkor is két pilótája, Ogier és Evans, vívott meg a vb elsőségért. 2020-ban azonban úgy indultak neki a Monza Ralinak, hogy éppenséggel Elfyn Evans állt az egyéni ponttábla élén és Ogier a második helyen. Akkor Ogier nyert. Most fordított a felállás, s 21 pontos a különbség a francia javára. A tét nem kicsi. Jövőre már nem fog a teljes szezonban rajthoz állni a 37 éves pilóta, a nyolcadik vb cím szép „búcsúajándék” lenne számára.

A Toyota mindenképpen nyer, s ha ügyes, elkaparinthatja a Hyundai orra elől a gyártói világbajnoki címet is, s 2018 után ismét ünnepelhet. Maximálisan 52 pont gyűjthető az utolsó ralin, s a Toyota előnye jelenleg 47 pont. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy ha csak valami nagy felfordulás nem lesz a csapat három rajthoz álló autójával, a hibrid korszak előtti utolsó gyártói világbajnoki cím a Toyotához kerül. Nem lesz könnyű dolga a Hyundainak, fel kell tartóztatnia a Toyota autóit a hétvége során. A koreai csapatot Thierry Neuville, Dani Sordo és az a Teemu Suninen képviseli a hétvégén, aki a családi okok miatt távolmaradó Ott Tanakot helyettesíti.

2020-ban trükkös körülmények fogadták december első hétvégéjén a rali világbajnokság mezőnyét Olaszországban. Elfyn Evans akkor jó úton haladt első világbajnoki koronája felé, de a verseny során hibázott – egy szakaszon megpördült az autójával, majd lecsúszott az útról és autóját egy fa állította meg – és emiatt kénytelen volt lemondani róla. Mi több, csapattársa és legfőbb riválisa segítségére sietett azzal, hogy tájékoztatta a veszélyes útviszonyokról, aki így itt óvatosan hajtva megszerezte a győzelmet és a hetedik vb címét.

A próféta szólt akkor Ogierből, hiszen a következőképpen nyilatkozott: „Nehéz hétvége áll mögöttünk, de a csapat nagyszerű munkát végzett! Természetesen együttérzünk Elfyn Evans-szel. Nagyon erős és kiegyensúlyozott szezont hajtott végre, nagyszerű csatákat vívtunk. Biztos vagyok benne, hogy jövőre ugyanitt folytatjuk!”

Sebastien Ogier nem tétlenkedett a Spanyol Rali óta eltelt egy hónapban. Amellett, hogy a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) újonc tesztjén vett részt Bahreinben a Toyota hiperautójával, november elején próbára tette a Yarist a Monza Rali aszfaltútjain. Enyhe, helyenként felhős, őszi időjárási körülményekre és aszfaltos megmérettetésre készülhetnek a résztvevők, akik idén is nagy számban állnak majd itt rajthoz, hiszen összesen 82 csapat adta be a nevezését.

A rali
A 2021-es Monza Rali három napon át tart, s a 16 gyorsasági szakasz 253,18 km-t tesz majd ki. Az Autodromo Nazionale de Monza paddock részében rendezik be idén is a rali főhadiszállását és a szervizparkot.

A világbajnokság állása a Spanyol Rali után:
Pilóták
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 204 pont
2. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 187 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 159 pont
4. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 140 pont
5. Ott Tanak (EST) Hyundai WRT 128 pont
6. Craig Breen (IRL) Hyundai WRT 76 pont
7. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT 68 pont
8. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 63 pont
9. Gus Greensmith (GBR) M-Sport WRT 60 pont
10. Adrien Fourmaux (FRA) M-Sport WRT 42 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRC 474 pont
2. Hyundai WRT 427 pont
3. M-Sport Ford WRT 187 pont
4. Hyundai 2C Competition 52 pont