Nagy fegyvertény ez a Ford számára, hiszen Latvala utoljára a Svéd Ralin szerzett győzelmet, még februárban. Sebastien Loeb csodás küzdelemben megszerezte a második helyezést Latvala márkatársától, Petter Solbergtől, aki így kénytelen volt beérni a bronzérmes helyezéssel. Jari-Matti Latvala domináns versenyzés mellett megérdemelten vehette át a győztesnek járó trófeát. A finn pilóta még pénteken átvette a vezetést a kora őszi időjárási körülmények között rendezett Wales Ralin, s a vasárnapi célig ki sem engedte azt a kezei közül.

„Ez egy fantasztikus érzés. Egyike a kedvenc ralijaimnak, tavaly megnyertem, és nagyszerű érzés ismét nyerni itt egy ilyen nagy harc után. Az igazat megvallva a győzelem a csapatnak köszönhető. Nagyon sokat dolgoztak a csapattagok az autón, ami nagyszerűen ment ezen a versenyen. Elégedett voltam a beállítással és a remek teljesítménnyel. A Finn Ralit követően voltak kétségeim, de ilyen erős teljesítménnyel visszatérni a csúcsra tényleg nagyon jó a világbajnokság szempontjából.” – szögezte le a versenygyőztes.

Mads Östberg nagyon hajt jövőbeni gyári helyére a kék ovális csapatánál, hiszen ezúttal is a kiváló negyedik helyezést szerezte meg a norvég privát induló. Őt Mikko Hirvonen követi az ötödik helyen. Nem sikerült túl jól ez a verseny a Citroën finn pilótájának, de legalább a Power Stage-győzelemmel és az azért járó pontokkal vigasztalódhatott a verseny végén. Az eredmények láttán elmondható, hogy egyedül a két citroënes pilóta, Loeb és Hirvonen küzdhet majd meg az egyéni világbajnoki címért a fennmaradó három versenyen. A rali talán legnagyobb küzdelmét Loeb és Solberg vívta meg, miközben háromszor is helyet cseréltek az utolsó napon. Nem volt a norvég pilóta maradéktalanul elégedett, érzése szerint az első és harmadik hely helyett, kettős győzelmet kellett volna a Fordnak ma elkönyvelnie.

A hatodik hely az orosz Novikové lett miután csapattársa, Ott Tanak letörte Fiestája jobb első kerekét. Thierry Neuville első Wales Raliján a hetedik lett, ami figyelemreméltó teljesítmény a belga újonctól. Matthew Wilsoné a nyolcadik hely, pedig a brit pilóta január óta nem állt rajthoz a Rali Világbajnokságban. Őt Martin Prokop és Nasser Al-Attiyah követi a két utolsó pontszerző helyen.

2012-es Wales Rali eredménye

1. Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS 3:03:40,3 2. Sebastien Loeb Citroën DS3 3:04:08,1 3. Petter Solberg Ford Fiesta RS 3:04:09,0 4. Mads Östberg Ford Fiesta RS 3:04:50,9 5. Mikko Hirvonen Citroën DS3 3:05:09,8 6. Jevgenyij Novikov Ford Fiesta RS 3:07:17,3 7. Thierry Neuville Citroën DS3 3:07:52,2 8. Matthew Wilson Ford Fiesta RS 3:09:40,7 9. Martin Prokop Ford Fiesta RS 3:10:39,2 10. Nasser Al-Attiyah Citroën DS3 3:13:12,4

A Wales Ralit követően ismét hosszabb szünet következik, ugyanis majd csak októberben kerül megrendezésre a Francia Rali (2012. október 5-7.) A 35 évig Korzika Raliként ismert Francia Rali elköltözött Sebastien Loeb szülővárosába, Alsace-ba. Így nem meglepő, hogy a francia pilóta a verseny fő esélyese.

A világbajnokság állása a Wales Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Loeb Citroën WRT 217 pont 2. Mikko Hirvonen Citroën WRT 155 pont 3. Petter Solberg Ford WRT 119 pont 4. Mads Östberg Adapta WRT 114 pont 5. Jari-Matti Latvala Ford WRT 112 pont 6. Jevgenyij Novikov M-Sport Ford WRT 63 pont 7. Martin Prokop Czech Ford Rally Team 40 pont 8. Thierry Neuville Citroën Junior WRT 38 pont 9. Dani Sordo Mini WRC Team 31 pont 10. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 31 pont Gyártók 1. Citroën WRT 348 pont 2. Ford WRT 237 pont 3. M-Sport Ford WRT 123 pont 4. Qatar WRT 63 pont 5. Adapta WRT 61 pont 6. Citroën Junior WRT 60 pont 7. Mini WRC Team 26 pont 8. Brazil WRT 20 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!