Az X-Raid Mini JCW csapat versenyzőjeként nyerte meg az idei Dakar ralit az 55 éves Stephane Peterhansel, aki így az első versenyző lett, aki három földrészen tudta megnyerni a versenyt, és a 14 darab első helye is rekordnak számít; Edouard Boulanger volt a navigátora az idei versenyen.

A Hondával versenyző argentin Kevon Benavides nyerte a kétkerekűek versenyét, a quadok kategóriájában az argentin Manuel Andujar lett az első, a kamionok versenyét a Kamazzal induló Dimitri Sotkinov nyerte, akinek Ruslan Akhmadeev és Ilgiz Akhmetzianov voltak a társai. A Lightweight Vehicle kategóriában a chilei Francisco Lopez Contardo/Juan Pablo Latrach Vinagre páros nyert, a Dakar Classic-on Marc Douton/Emile Etienne győzött.

Az ünneplést beárnyékolja, hogy életét vesztette a még vasárnap balesetet szenvedő francia amatőr motoros, Pierre Cherpin. A hetedik szakaszon bukott Husqvarnájával, és mire a mentőhelikopter megérkezett hozzá, már eszméletlen volt. A súlyos fejsérüléseket szenvedett pilótát kórházba szállították, ahol megműtötték és mesterséges kómába helyezték, de állapota nem javult, és életét vesztette.