Az Environmental Protection Agency szerint a Harley-Davidson motorkerékpár-gyártó is csalt a károsanyag-kibocsájtással, egyfelől 2006-8 között mintegy 13 ezer olyan motorkerékpárt értékesített, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak, de ennél sokkal súlyosabb vétség, hogy a gyári kiegészítők között megtalálható Screamin Eagle nevű kiegészítők alkalmazásával az egyébként előírásokat teljesítő járművek károsanyag-kibocsájtása a megengedett szint fölé emelkedik – mintegy 340 000 ilyen készletet értékesített a Harley-Davidson.

Az EPA nem fogadta el azt a védekezést, hogy a gyártó kifejezetten közterületen kívüli használatra ajánlja ezeket az eszközöket, de az értékesítési volumen alapján tudnia kellett, hogy nem arra használják azokat. A megállapodás szerint a Harley-Davidson 12 millió dolláros büntetést fizet, és 3 millió dollárt költ környezetvédelmi projektekre. Augusztus 23-ával leáll a Screamin Eagle alkatrészek forgalmazásával, visszavásárolja a még be nem szerelteket a kereskedőktől és elpusztítja őket.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!