Miután győzelmet győzelemre halmozott, az Audi 2016-ban jelentette be, hogy felhagy a WEC (World Endurance Championship, azaz hosszú távú versenyzés) kategóriával, helyette a motorsport jövőjének tartott Formula-E sorozatra koncentrálja erőit azzal, hogy felvásárolta a korábban „gyári támogatással versenyző” Abt csapatot. A 2017-18-as évadban konstruktőri bajnok lett az Audi, Lucas di Grassi és Daniel Abt összesen 43 dobogós helyezést és 12 győzelmet szerzett az eltelt hat évben. Utóbbi versenyző karrierje idén derékba tört, miután csalt egy virtuális versenyen, de az Audi Sport ettől nem zavartatva magát november 26-án leleplezték a két év alatt kifejlesztett FE07-es Formula-E versenyautót. Ennek a motor-generátor egysége már saját fejlesztés, a mindössze 35 kg tömegű egység több olyan műszaki megoldást is tartalmaz, amely előbb-utóbb az utcai villanyautókba is átkerül majd: a több mint 95%-os hatásfokkal működő egység teljesítménye 340 lóerő!

Szóval a versenyautó leleplezéséről szóló sajtóközleményben még azt írják, hogy a 2021-ben már az FIA által kiírt Formula-E bajnokságban való részvétel támogatja a márka átalakulását egy fenntartható és digitális prémium márka felé. Ez az átalakulás pedig villámgyors volt, hiszen november 30-án már úgy fogalmaz Markus Dussman, az Audi igazgatótanácsának elnöke, hogy „A Formula E elkísérte az átalakulás útján az Audit, és ma a négy karikás márkánál az elektromobilitás már nem jövőbeli álom, hanem a jelen”. A 2020-21-es évadot követően az Audi már csak motorszállítóként lesz jelen a Formula-E világbajnokságban, erőit inkább más versenysorozatokra koncentrálja. Visszatérnek a WEC világába, ahol az LMDh kategóriában egy hibrid hajtású szuperautóval állnak majd rajthoz, és a 2022-es Dakaron is megmérettetik magukat egy új fejlesztésű, benzines hatótávnövelős elektromos hajtással szerelt terepjáróval.

Az Audi Sport elkötelezettségét nézve tehát megállapíthatjuk, hogy a TDI-korszakot egy rövid elektromos korszak követi, amit benzin-elektromos hibrid illetve benzines hatótávnövelős korszak vált. A versenysport világa nem csak a pálya mellett tartogat izgalmakat…