Fotó: Amber PR, csapatok, F1

Sergio Perez már a rajtrácsra vezető körben kicsúszott a pályáról, jelezve milyen síkos a Spa-i pálya felülete. Úgy volt, hogy kiesett a versenyből, mielőtt az elindult volna. Viszont mivel a futam nem rajtolt el, a várakozások óráiban megjavították a mexikói pilóta autóját, reménykedve abban, hogy az újraindításkor ott lehet a rajtrácson. Végül emiatt a kicsúszás miatt csak az utolsó helyre rangsorolták a spanyol pilótát, akiről a versenyhétvége során kiderült, hogy 2022-ben is a Red Bull színeiben versenyezhet.

A 44 körös helyett két körös Belga Nagydíjon Max Verstappen, George Russell és Lewis Hamilton állhatott dobogóra. Fél pontokat osztottak, így távozik a mezőny Hollandiába, ahol alig egy hét múlva állnak újra rajthoz a Forma-1-es mezőny tagjai. George Russell örömét nem lehetett elrontani. A fiatal brit boldogan állt fel első dobogós helyére és vette át Forma-1-es pályafutása első trófeáját.

Lando Norris nagy balesetet szenvedett a szombati időmérő edzésen a nagyon vizes, csúszós pályán. Ennek ellenére nem szenvedett olyan balesetet, amely akadályozhatta volna részvételét a vasárnapi futamon. Az autóját is összerakták, s a mai verseny tükrében kár, hogy a nagyon esélyes első rajtpozíciót nem szerezhette meg, mert így első futamgyőzelmét gyűjthette volna be vasárnap. A McLaren mégsem szomorkodhat, megelőzte a Ferrarit a konstruktőrök között.

A várakozások óráiban egyre inkább azt gondolhattuk, hogy a futamot nem tartják meg vasárnap, hanem hétfőre tolják. Michael Masi versenyigazgató szerint erre nem volt lehetőség, s azt sem tudta megmondani, hogy logisztikailag egy későbbi időpontban megtartható-e lett volna. A nap hősei mindenképpen a kilátogató nézők voltak, akik türelmesen várakoztak a csontig hatoló hidegben és esőben és végül csak egy két körös futamot kaptak. Pilóták és csapatok is jogos méltatták őket posztjaikban.

A csapatok nem pihenhetnek. A nagyon közeli holland pályára tartanak, ahol a jövő hétvégén ismét Forma-1-es futamot tartanak. Bár csak a nézők kétharmadát engedik be a pandémia miatti intézkedések miatt, de mindenki reméli, hogy a tengerparton található zandvoorti pályán már ismét igazi verseny szemtanúi lehetünk, ahol a holland szurkolók várhatóan fergeteges hangulatot teremtenek.

2021-es Forma-1-es Belga Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull
2. George Russell Williams
3. Lewis Hamilton Mercedes
4. Daniel Ricciardo McLaren
5. Sebastian Vettel Aston Martin
6. Pierre Gasly AlphaTauri
7. Esteban Ocon Alpine
8. Charles Leclerc Ferrari
9. Nicholas Latifi Williams
10. Carlos Sainz Ferrari
11. Fernando Alonso Alpine
12. Valtteri Bottas Mercedes
13. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo
14. Lando Norris McLaren
15. Juki Cunoda AlphaTauri
16. Mick Schumacher Haas
17. Nyikita Mazepin Haas
18. Lance Stroll Aston Martin
19. Kimi Raikkönen Alfa Romeo
20. Sergio Perez Red Bull

A világbajnokság állása a Belga Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 202,5 pont
2. Max Verstappen 199,5 pont
3. Lando Norris 113 pont
4. Valtteri Bottas 108 pont
5. Sergio Perez 104 pont
6. Carlos Sainz 83,5 pont
7. Charles Leclerc 82 pont
8. Daniel Ricciardo 56 pont
9. Pierre Gasly 54 pont
10. Esteban Ocon 42 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 310,5 pont
2. Red Bull 303,5 pont
3. McLaren 169 pont
4. Ferrari 165,5 pont
5. Alpine 80 pont
6. AlphaTauri 72 pont
7. Aston Martin 53 pont
8. Williams 20 pont
9. Alfa Romeo 3 pont
10. Haas 0 pont