A hatvanas évek elején készítette kifejezetten versenyzési célokra a Jaguar az E-Type Lightweight nevű, alumínium karosszériás változatát. Eredetileg 18 autós limitált szériát terveztek, de különböző okok miatt végül csak 12 darabot készítettek. Azonban a sorozatgyártásban kihagyták a hiányzó hat autó alvázszámát, amelyet most bepótol a gyár.

Nem egyszerűen csak korabeli módszerekkel készíti el az eredetinek teljesen megfelelő autókat, hanem az eredeti autókon dolgozó – idő közben már régóta nyugdíjas – kollégákat is visszahívták, hogy segítsenek a munkában. A Jaguar egyébként ragaszkodik ahhoz, hogy ezeknél az autóknál nem utánzatokról, hanem az eredeti széria folytatásáról van szó.

Az eredeti 3,8 literes soros hathengeres motorokat már nem gyártják egy ideje, de ez se akadály. A Crosthwaite & Gardiner cég készíti a régi motorblokkok felhasználásával a teljesen felújított erőforrásokat – ez a brit specialista cég korábban Auto Union versenyautó-reprodukcióhoz is készített már erőforrásokat. Az ötven évvel ezelőtt készített tucatnyi Jaguar E-Type Lightweight-ből ma még 11 létezik, ezeket szakértők 4-5 millió font értékűre taksálják, piaci ár nincs, ugyanis már hosszú évek óta nem cserélt gazdát egyik se. Az újragyártott autók ennél minden bizonnyal olcsóbbak lesznek, a Jaguar tervei szerint árverésen értékesíti az autókat. A nagyjából 2-3 millió fontra becsült vételár egyébként majd teljesen a vásárló igényeinek megfelelő kialakítást tartalmaz, a fényezéstől kezdve addig, hogy a nagyra nőtt utasoknak több helyet alakítanak ki az utastérben.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!