2014 óta részese az Orosz Nagydíj a versenynaptárnak, a Téli Olimpia helyszínén felépített szocsi pályán. Ha az eddigi sormintát nézzük, akkor az idei futamnak igen izgalmasan kéne alakulnia. A nyitó futam során nem rághattuk le a körmeinket, nem úgy az azt követő évben, ami az előző évi 2.0-ás verziója volt. 2016-ban megint nem ugráltunk izgalmunkban a verseny nézése közben. Az első tavaszi időpontban megrendezett Orosz Nagydíjat Nico Rosberg nyerte meg. A német pilóta nagyszerű formában volt, hiszen ez akkor zsinórban a hetedik győzelme volt. A német pilóta visszavonulása folytán idén egy másik pilóta kap lehetőséget a győzelem megszerzésére.

Lewis Hamilton a favorit a hétvégén a dobogó legfelső fokára. Az első két Orosz Nagydíj-győzelmet ugyanis a brit pilóta húzta be. Tavaly viszont az egész hétvége során balszerencsés volt a Mercedes pilótája. Már az időmérő edzés sem sikerült jól számára, s sajnos a verseny sem. Ha technikai hiba nem hátráltatja a britet, akár meg is nyerhette volna ezt a viadalt, amelyet az előző két évben simán abszolvált. Hamilton a verseny során nagyon gyorsan felugrott a második helyre, s elkezdte ledolgozni hátrányát Nico Rosberggel szemben. Mikor már csak hét másodperces hátránya volt a némettel szemben, figyelmeztették, hogy problémák vannak az autójának víznyomásával, s kérték, hogy elővigyázatosságból vegyen vissza a tempójából. Így lett második, s őt Kimi Raikkönen követte a bronzérmes helyen.

A Ferrari eddig nem szerzett győzelmet Szocsiban, de Vettel idei formáját és autója teljesítményét látva, ez akár meg is változhat a hétvégén. Igaz, ha az egy sima, egy fordított minta folytatódik, ezen a hétvégén a Mercedesnek, s Hamiltonnak kell, hogy álljon a zászló. Mellettük szól az a tény is, hogy az eddigi összes oroszországi győztes trófea a Mercedes kezében van.
„Jó látni, hogy az emberek pozitív dolgokat mondanak a Forma-1-ről. A Ferrari és a Mercedes között folyó harc olyasmi, ami érdekes a rajongók számára. Számunkra is az. Ezért versenyzünk, mert versenyzők vagyunk. A verseny és a harc éltet minket.” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. A Mercedes egy kivételes rekordot tart ezen a pályán. Az Orosz Nagydíj 2014-es debütálása óta minden egyes körben az Ezüst Nyilak mentek az élen. Ezt nehéz lesz felülmúlnia bárkinek.

Az Orosz Nagydíj egy kétnapos bahreini kollektív tesztet követően kerül megrendezésre, ahol az abroncskezelés is napirenden volt. A szocsi pályán erre még nem nagyon lesz szükség, hiszen a beton nem túl durva és a tartósabb abroncsoknak köszönhetően várhatóan egy bokszbeállásos stratégia mentén versenyeznek majd a csapatok. A Pirelli először hozza el ide az ultralágy abroncsokat, amelyekről még nem tudni hogyan fognak viselkedni az orosz betoncsíkon.

A verseny és a pálya

Az Orosz Nagydíj április 30.-án, helyi idő szerint 15 órakor veszi kezdetét (nálunk 14 órakor). Az 5,848 km hosszú Szocsi Autodromon a pilóták egy 53 körös versenyen mérik össze tudásukat. A teljes versenytáv 309.745 km. A pályarekordot Nico Rosberg tartja 2016-ból, ideje 1 perc 39.094 másodperc. 2016-ban Nico Rosberg nyerte meg az Orosz Nagydíjat, tehát Mercedes-siker született. A német pilóta ideje 1:32:41.997 volt. A második helyezett Lewis Hamilton (Mercedes) lett. A bronzérmes helyen Kimi Raikkönen (Ferrari) ért célba.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!