A shenzeni rendőrség az eddigi eszközökkel – értsd pénzbüntetés – nem bírta rávenni az autóvezetőket arra, hogy ne használják indokolatlanul a fényszórójukat, elvakítva ezzel a többi közlekedőt. Még 2014-ben próbálták ki, most pedig bárki számára választhatóvá tették, hogy a 300 jüanos (~ 12 300 Ft) büntetés megfizetése helyett mostantól kezdve egy percen át saját autójának vakító fényszórójába bámulhat, ezt követően a helyszínen be kell magolniuk a szabályszegőknek a vonatkozó (járművek világításának használata) jogszabályt, s csak ezt követően engedik útjára – mire ezzel végez a delikvens, már a látása is kitisztul.
buntetes2
A kínai rendőrök nem embertelenek, nem kell guggolnia vagy térdelnie a szabályszegőnek, formás kis összehajtható széket rendszeresítettek az ellenőrzőpontokon, így pontosan fejmagasságban szembesülhetnek azzal, hogyan zavarják a többi közlekedőt. A rendőrség hivatalos Weibo-oldalán többen is kommentálták az új eljárást, a legtöbben azt akarják, Kína-szerte vezessék be az új megtorlást, de volt, aki nem értett egyet az egy perces vakítással: legalább 5 perces időtartamot tart szükségesnek.

buntetes3

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!