A járműipar versenyképességéről, az üzemanyag-fejlesztés újabb eredményeiről, a gépjárművek emisszió környezeti hatásairól, valamint egy országos kutatói hálózat kiépítéséről tárgyalnak a szakemberek a „Mobilitás és környezet” című tudományos konferencián, január 23-án a Magyar Tudományos Akadémia fővárosi székházában.

A „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban” című projekt keretében a győri Széchenyi István Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közösen folytatnak kutatásokat.

„A jövő járműiparának számos területét lefedő komplex kutatás – a TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 azonosító számú program keretében – 55 alprojektet foglal magában, amelyek új, korszerű üzemanyagokkal, kenőanyagokkal, egyedi hajtásláncokkal, a belsőégésű motorok jövőjével, valamint a járműipar regionális versenyképességével kapcsolatos kutatásokra irányulnak. Az említett tárgykörökben a projekt munkatársai eddig bő 200 tudományos cikket jelentettek meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban. A projekthez kapcsolódva rövidesen kiadásra kerül nyolc önálló monográfia, tudományos kötet is, továbbá több szabadalom bejegyzése is folyamatban van” – mondta Dr. Palkovics László kutatási igazgató, az MTA levelező tagja a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora, valamint Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora ismertette a kutatási programot, továbbá kiemelték, hogy a konferencia fontos állomása a projektnek. Összesen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tart előadást a nap folyamán. A konferencia résztvevői a járműipar jövőbeni fejlesztési irányairól és kitörési pontjairól szerezhetnek értékes információkat. A találkozón az eddigi kutatási eredmények ismertetése mellett, egy olyan országos kutatói hálózat kiépítéséről is tárgyalnak a szakemberek, amely a győri székhelyű Járműipari Kutató Központ részeként működne. 

„A konferencia színvonalas szakmai fórumot biztosít a járműipar jövőbeni fejlődési irányait meghatározó nagyvállalatok és kutatók eszmecseréjéhez. A találkozót fokozott érdeklődés előzte meg, számos szakember érkezett az ország minden pontjáról, jelen vannak továbbá a fővárosi kutatóintézetek, egyetemek vezetői is. A magyar járműipari szektor domináns szereplői, köztük az Audi Hungaria Motor Kft. és a MOL Nyrt. képviselői ugyancsak részt vettek a konferencián, a vállalatok fejlesztésekért felelős vezetői előadást is tartanak a rendezvényen” – hangsúlyozta Dr. Dinnyés Ákos projektvezető.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!