A nyári szünet előtti futam az utóbbi időben mindig a magyar verseny volt, de ez idén és még jövőre is Belgium lesz, innen mennek majd a pilóták és a Forma-1-es résztvevők nyaralni, megpihenni a versenyszezon félidejében. A pilótakeringő hagyományosan ekkor kezdődik. Nico Hülkenbergről hallani, hogy legkésőbb Spában aláír egy újabb évre a Haashoz. Közben Fernando Alonso elmondta, hogy 2024 után már csak egy-egy évre szerződik. A célja a harmadik világbajnoki cím megszerzése, semmi több. Ha az nem jön össze, nem versenyez többet.

Régóta tart a világbajnokság, ráfér a pihenés az utazó cirkusz tagjaira. A versenyszezon első felét a Forma-1-es csapatok az egyik legrégebbi pályán, Spa-Francorchamps-ban zárják. Mindenki rajong ezért a pályáért, ezért a futamért. A különleges mikroklímával rendelkező ardenneki pályán az időjárás sokszor fordulatos futamot hoz. Itt az is előfordulhat, hogy a pálya egyik részén esik az eső, míg máshol verőfényes napsütés van. Esős idő várható idén is a versenyhétvégén, a Magyarországihoz képest 10-15 fokkal hűvösebb időjárással.

A Forma-1-es pilóták nagy örömmel látogatnak el erre a mindenki által nagyon kedvelt, legendás pályára. A kiszámíthatatlan időjárás, a gyönyörű helyszín a hegyek között, a pálya vonalvezetése mind-mind hozzájárulnak ehhez. A kedvenc kanyarok között van a híres Eau Rouge (Vörös Víz), amely egyben a versenynaptár egyik legizgalmasabb kanyarja, de favorit a Pouhon vagy éppen a Blanchimont is. Az Eau Rouge kanyart tavaly kissé átépítették, hogy biztonságosabb legyen a pilóták számára. 2021-ben emlékezetes futam volt a belgiumi. A borzasztóan esős, párás és hideg időjárási körülmények között mindössze két kört teljesített a mezőny és utána lefújták a futamot. Tavaly viszont nem lehetett ok a panaszra az időjárás tekintetében. Max Verstappen az egész hétvége során kiemelkedett a mezőnyből, s vasárnap nyert is. A 14. helyről rajtolva behúzta az első helyet. Sergio Perez lett a második és Carlos Sainz a harmadik.

Az idei harmadik sprintfutamos hétvége következik, ami felborítja a szokásos programot. Pénteken rendezik az első szabadedzést és a vasárnapi futam időmérő edzését. A szombat teljes egészében a sprint jegyében zajlik. Először a sprint szétlövés következik, majd annak az eredménye alapján rajtolnak el a sprinten a versenyzők. Vasárnap a főversenyt rendezik.

A verseny és a pálya
A Spa-Francorchamps-ban megrendezésre kerülő nagydíj a szezon leghosszabbja, és egy olyan nehéz pálya, amelyen nagyon keményen kell dolgoznia a pilótáknak. A maximális sebesség túllépheti a 320 km/órát, miközben vannak olyan helyek, ahol csak minimális sebességgel, vagyis 50 km/órával lehet hajtani.
A 44-körös Belga Nagydíj július 30-án helyi idő szerint 15 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 7,004 km, a teljes versenytáv 308,052 km. A pályarekordot még mindig Valtteri Bottas tartja 2018-ból 1 perc 46,286 másodperces idővel.