Elsőre talán furcsának tűnik. Sőt, másodikra is. De a Jaguarnál biztosak benne, ők már látják a jövőt, ilyen lesz a kormánykerék 2040-ben.

Ha a jövő autózásáról van szó, már semmin nem lepődünk meg, a Jaguar koncepciója azonban mégis nagyon furcsán hangzik. A gyártó ugyanis azt állítja, a kormány – ami a „Sayer” nevet kapta, és szerintük szinte minden autóban ott lesz 2040-re – ugyanolyan hordozható eszköz lesz, mint mondjuk napjainkban egy okostelefon.

A Jaguar szerint ilyen lesz a jövő kormánya (Fotó: carbuzz.com)

A Jaguarnál biztosak benne, jó 20 év múlva felváltja a mostani autókínálatot az önvezető autók piaca, melyhez tökéletesen passzol ez a kivehető, hordozható, bármely autóba áttehető kormány, amit leraksz a nappaliban, megmondod neki hová akarsz menni és mikorra akarsz odaérni, a Sayer pedig szól, mikor kell felkapnod és útra kelned vele.

A kormány egyébként nem irtja ki teljesen az emberi funkciót, mi is átvehetjük bármikor az irányítást, sőt, a kormány megvizsgálja az utat, és megmondja, melyek azok a szakaszok, amikor „élvezhető” a vezetés, azaz így például lehetséges lesz az, hogy a dugóban a kormány irányít, az országúti ürességben pedig mi.

Nagy valószínűséggel ez még mindig nagyon messze van a jövő autózásától, de egy érdekes opció lehet az „okoskormány”…