Gokartozás „részegszemüvegben”, reakcióidő tesztelése és biztonsági öv szimulátor: jókora sikert aratott az élményközpontú, gyakorlatorientált rendezvény, melynek a Tesco parkolója adott otthont. Egy tanteremmé átalakított légkondis kamionban pedig közlekedésbiztonsági előadást tartottak.
– Ez annyira jó, hogy még egy kört tekerek a gokarttal – mondta egy nyurga tini fiú osztálytársának. Bizony nem volt könnyű végighajtani az ügyességi pályán, különösen akkor, ha valaki az ittas vezetést imitáló „részegszemüveget” vett fel. Megfelelő sebességválasztás, egyensúlytartás, kormányzás: erre is szükség van a bringázás során, s döntő a KRESZ szabályok betartása. A kisebbek kerékpárral is próbára tehették az ügyességüket.

Az ütközést szimulálta ez a szerkezet

Jurasits Zoltán, a Magyar Autóklub régióigazgatója hangsúlyozta: 2006. óta zajlik közlekedésbiztonsági programjuk, melynek kiemelt célja a megelőzés. S ha csak egy emberrel kevesebbet ér baleset útjainkon, már akkor megérte a rendezvénysorozat, melyen szerte az országban évről évre több ezren vesznek részt. Kaposváron keddtől péntekig lehet felkeresni a közlekedési rendezvényt, ahol Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester, Wéber Antal dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Heffer Attila, Kaposvár rendőrkapitánya is köszöntötte a diáksereget. Az autós bemutató kiemelkedő sikert aratott: egy átalakított jármű vezető melletti ülésén felváltva egy-egy gyermek foglalt helyet, s adott jelre a tinik fékezték le a gépkocsit, amelyet természetesen felnőtt vezetett. A féktávolság határára szivacsbábut raktak ki, s ha valaki későn taposott a fékbe, a bábu máris dőlt. Ez a feladat élethűen mutatta: ha valaki féktávolságon belül a jármű elé lép, nincs esély a baleset elkerülésére.

A biztonságos közlekedésre hívják fel a fiatalok figyelmét a szakemberek játékos feladatokkal.

Közzétette: Sonline.hu – Somogy közösségi és hírportálja – 2017. június 13.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!