Max Verstappen eredményei és népszerűsége okán jogosultsága van egy Forma-1-es Holland Nagydíjnak a versenynaptárban, ez nem kérdés. A címvédő pilóta ráadásul idén az egyéni ponttábla élén kimagaslóan nagy különbséggel érkezik meg hazai futamára, amelyet tavaly ő húzott be és idén is ő a favorit. A múlt hétvégi teljesítménye után a holland gyakorlatilag a markában érezheti a 2022-es világbajnoki címet is. A Ferrari sorozatosan eltaktikázza magát, s az autói nem a szezon eleji formájukat hozzák. A Mercedes nyomába sincs eddigi formájának, s nemhogy az egyéni világbajnoki címre nem hajthat Lewis Hamilton révén, de zsinórban kilencedik konstruktőri címének is vélhetően búcsút inthet. Ha így folytatódik a szezon, 2013 után ismét a Red Bull viheti haza az év végén a győztes konstruktőri trófeát.

Belgiumba a kilátogatók és a szervezők nagy örömére napsütéses, tiszta időben zajlott a futam a tavalyi évi káoszos időjárással ellentétben. Akció volt bőven a pályán, a telt házas lelátókon ülők elégedetten tértek haza. Hollandiába várható eső a hétvégére, de egyelőre csak péntekre és szombatra. Most még tiszta, napos időt jósolnak a vasárnapi futam idejére. A pilótakeringő a Hungaroringen vette kezdetét és bár nagyon sok fordulatot hozott, még korántsem zárult le. A legújabb hír szerint Mick Schumacher 2022 végével elveszíti a Ferrari támogatását, s helyét valószínűleg az az Antonio Giovinazzi veszi át, aki máris két lehetőséget kapott a Haastól két versenyhétvégén az autó kipróbálására. Schumacher számára ezzel a szakítással megnyílhat az út az Alpine felé. Valójában még az is megtörténhet a fiatal némettel, hogy a Forma-1-en kívül találja magát, de ez egyelőre valószerűtlennek tűnik.

Az Alpine-nál a legerősebb jelölt mégis az a Pierre Gasly, aki nincs túl jóban a csapat francia pilótájával, Esteban Oconnal. A Williams-nél van még egy üres hely és akár Gasly helyére is kerülhetne a Haas 23 éves pilótája, ha Helmut Markko nem vetett volna szemet az amerikai Colton Hertára. Sokatmondó lehet az, hogy a szezon végével távozó Sebastian Vettel arra kérte saját rajongóit, hogy visszavonulását követően Mick Schumachernek drukkoljanak. Úgy tűnik ez a drukkolás már most is ráférne a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiára.

A verseny és a pálya
1952-ben rendeztek először Holland Nagydíjat, de a zandvoorti pályát Silverstone-hoz hasonlóan korábban, már 1948-ban megnyitották a háború után az autósportok iránt felélénkült európai lelkesedés nyomán. A nyomvonal eredetileg Zandvoort homokos dűnei között elterülő állandó versenypálya és néhány közút keverékéből tevődött össze. A Holland Autóklub később felkért egy Le Mans-i győztes pilótát, Sammy Davist, hogy segítsen megalkotni egy 4,2 km hosszú versenypályát. Két döntött kanyarja van, egy 18 és egy 19 fokos. Az előbbi a célegyenesre vezető kanyar. Ez az európai versenypályák esetén elég különleges.

1985-ig több-kevesebb kihagyással rendeztek itt Forma-1-es futamokat, összesen 30-at. 2020-ban tért volna vissza Hollandiába a Forma-1, de ahelyett 2021-ben debütált ismét a Forma-1-es versenynaptárban.A 72-körös Holland Nagydíj szeptember 4.-én helyi idő szerint 15 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,259 km, a teljes versenytáv 306,648 km. A körrekordot Lewis Hamilton tartja. A brit pilóta ideje 1 perc 11,097 másodperc volt 2021-ben. 2022-ben a Holland Nagydíjat Max Verstappen (Red Bull) nyerte meg. A holland pilóta ideje 1:30:05.395 volt. A második és harmadik helyen a két Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ért célba.