A csak a D1 jármű-kategóriában – vagyis főleg a személygépkocsik és a motorkerékpárok által – használható négynaposból az első negyedévben – az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. adatai szerint – 1 259 673 fogyott. Ez több mint 25 százalékkal (mintegy 332 ezerrel) haladja meg az elmúlt évit, de 33 ezerrel elmarad a tervezettől.

A négy jármű-kategóriában összességében félmillióval több matricát – számuk meghaladja a 2,1 milliót – értékesítettek az idei első három hónapban, mint tavaly január–márciusban. A tervezettet is mintegy 37 ezerrel sikerült felülmúlni. Ez az idén bevezetett D4-es jármű-kategóriának köszönhető, hiszen a D1-nél, D2-nél és D3-nál is a tervezettnél kevesebb fogyott.

Kiemelkedik a csak az új, D4-es kategóriában kapható egynapos matrica, amelyből több mint 259 ezret vásároltak három hónap alatt, s ez közel százezerrel haladja meg a tervezettet. Éves matricából a négy jármű-kategóriában eddig összesen 168 759 darabot adtak el. Ez csupán mintegy kétezerrel haladja meg a tavalyi azonos időszakban értékesítettek számát, és a tervezettől mintegy 27 ezerrel elmarad.

A sztrádamatricák eladásából tavaly nettó 19,9 milliárd forint árbevétel származott, az idei terv nettó 24,9 milliárd forint. A 2005. évi bevételnövekedést egyrészt a 15 százalékos áremelésre alapozták, másrészt a természetes, évi 2–5 százalékos forgalombővülésre és az új pályaszakaszok átadására.