Hamilton győzelme többet jelent számára egyszeri sikernél. A Mercedes pilótája reméli, hogy ez lesz a fordulópont a 2018-as világbajnoki címekért folyó küzdelemben. „Ez inkább hasonlít arra, amit szeretnék. Csak így tovább.” – mondta a címvédő világbajnok a célban. „Nagyon meglepett, hogy senki sem tudott velem lépést tartani!….Nagyon kényelmesen éreztem magam az autóban, de még mindig vannak területek, amelyek nem tökéletesek. Fejleszteni kell és megnézni, hogy hogyan tudnám még kényelmesebbé tenni.” – tette hozzá később Hamilton, akit a „Nap Pilótájának -Driver of the Day” választottak a rajongók.

Sebastian Vettel szezonkezdeti kitűnő szereplését csapata remek stratégiájának is köszönhette, s sajnos mostani negyedik helyét is annak köszönheti a német. Kései bokszbeállása visszaütött és annak következtében esett el a dobogós helytől a Ferrari pilótája. Csapattársa, Kimi Raikkönen idén másodszorra nem ért célba. A bahrenini ominózus eset – a bokszban elütötte szerelőjét, majd miután nem cserélték ki az egyik kerekét, még a bokszutcában megállították –  után ezúttal autója technikai meghibásodása miatt kellett feladnia a versenyt.

A verseny napján időjárás tiszta, napos időjárás fogadta a mezőnyt. Az éjszaka esett eső már régen felszáradt, de lemosta az előző napokban felhordott gumit a pályáról, így az előző napokhoz képest nagyon más körülmények várták a résztvevőket. Az időjárás a verseny alatt végig kegyes volt a versenyzőkkel, bár az eső lába folyamatosan lógott a levegőben. A verseny rajtja drámaira sikeredett. Romain Grosjean a koszos pályán tapadást vesztett a Haas-szal és a francia megpördült a pályán még a nyitó kör második kanyarjában és két riválisának – Nico Hülkenberg és Pierre Gasly – csapódott autójával. Mindhármunk számára azonnal véget ért a verseny, de a pilóták szerencsére ép bőrrel megúszták az ütközést. A biztonsági autós fázis alatt takarították fel a pályát, s a verseny a hetedik körben indult újra.

Hamilton szinte végig az élen állt, s tíz másodperces előnyt tudott tartani közte és Vettel között. Egy kicsivel a verseny felét követően Esteban Ocon leparkolta erőtlen autóját a pálya mellett, s emiatt virtuális biztonsági autós fázis következett. Ekkor a Ferrari behívta Vettelt kerékcserére, ami nem bizonyult az egyik legjobb döntésnek. Lassú kerékcseréjét követően ugyanis a német visszaesett a negyedik helyre Verstappen mögé és onnan már nem is tudott visszatérni eredeti helyére. Mikor ismét elkezdődött a verseny, Verstappen megtorpedózta Lance Stroll Williams-szét, s ezzel megrongálódott saját első szárnya. Sérült szárnya ellenére célba ért a holland pilóta a harmadik helyen.

A Williams itt sem brillírozott. Stroll a 11. lett, Szergej Szirotkin pedig küzdött autója vezethetőségével és végül utolsó célba érőként három kör hátrányban futott a finisbe. Daniel Ricciardót szinte alig láttuk a verseny során. Láthatatlanul futott célba az ötödik helyen. A Haas felemás napot tudhat magáénak. Bár Grosjean kiesett, Kevin Magnussen végül hatodik, pontszerző, lett, s ezzel a Haas felugrott a konstruktőri ponttábla hatodik helyére. Carlos Sainz ismét értékes pontokat vitt a Renault-hoz hetedikként. A francia csapat jelenleg negyedik a három éllovas konstruktőr mögött.

Fernando Alonso újfent pontszerző lett, ezúttal a nyolcadik helyre kormányozta célba McLarenjét. Csapattársa, Stoffel Vandoorne autójából a verseny alatt elment az erő és gyenge MCL33-asát a bokszutca bejáratánál parkolta le. Sergio Perez sikeresen kielőzte Charles LecLercet és így kilencedik lett pedig Verstappen letörött első szárnyának egy kis darabkájával versenyzett végig. Az első tizet a Sauber monacói pilótája zárja. Spanyolország után két múlva egy ikonikus helyszín következik. Május végén ugyanis a luxus és csillogás hazájába, a szponzorok kedvenc helyszínére, Monacóba érkezik a Forma-1-es cirkusz. Tavaly totális Ferrari-győzelem született az azelőtti években Mercedes-uralta Monte-Carlóban. Hamilton vajon zsinórban harmadszorra is dobogóra állhat idén, vagy a Ferrari visszavág a Mercedes felségterületén?

2018-as Spanyol Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:35:29.972
2. Valtteri Bottas Mercedes + 20.593
3. Max Verstappen Red Bull + 26.873
4. Sebastian Vettel Ferrari + 27.584
5. Daniel Ricciardo Red Bull + 50.058
6. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
7. Carlos Sainz Renault + 1 kör
8. Fernando Alonso McLaren + 1 kör
9. Sergio Perez Force India + 2 kör
10. Charles LecLerc Sauber + 2 kör
11. Lance Stroll Williams + 2 kör
12. Brendon Hartley Toro Rosso + 2 kör
13. Marcus Ericsson Sauber + 2 kör
14. Szergej Szirotkin Williams + 3 kör
15. Stoffel Vandoorne McLaren Nem ért célba
16. Esteban Ocon Force India Nem ért célba
17. Kimi Raikkönen Ferrari Nem ért célba
18. Romain Grosjean Haas Nem ért célba
19. Pierre Gasly Toro Rosso Nem ért célba
20. Nico Hülkenberg Renault Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Spanyol Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 95 pont
2. Sebastian Vettel 78 pont
3. Valtteri Bottas 58 pont
4. Kimi Raikkönen 48 pont
5. Daniel Ricciardo 47 pont
6. Max Verstappen 33 pont
7. Fernando Alonso 32 pont
8. Nico Hülkenberg 22 pont
9. Kevin Magnussen 19 pont
10. Carlos Sainz 19 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 153 pont
2. Ferrari 126 pont
3. Red Bull 80 pont
4. Renault 41 pont
5. McLaren 40 pont
6. Haas 19 pont
7. Force India 18 pont
8. Toro Rosso 13 pont
9. Sauber 11 pont
10. Williams 4 pont