Fotó: Rendőrség

Nyáron, jó időben egyre több motoros közlekedik az utakon és ezzel együtt sajnos az őket érintő balesetek száma is megnő. A balesetek megelőzése miatt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprémi Rendőrkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőrei 2018. június 16-án, Csesznek térségében fokozottan ellenőrizték a közlekedőket, elsősorban a motorosokat. A rendőrök célja az volt, hogy felhívják a motorosok figyelmét az esetleges veszélyekre, illetve a közlekedés más résztvevőit is felkészítsék a kétkerekűek megjelenésével járó váratlan forgalmi helyzetekre.

A járművezetőknek ellenőrzéskor a rendőrök beszéltek többek között arról, hogy egyes közlekedési helyzetekben – főként lakott területen belül – motorral könnyebbnek, gyorsabbnak tűnhet az utazás, de a jármű mozgékonyságából adódó helyzetek sokszor balesetveszélyt is előidézhetnek. Lakott területen kívül pedig a magabiztos úttartás jelentőségét emelték ki a rendőrök, ugyanis számos – sokszor súlyos, halálos – motoros baleset okaként merült fel az út elhagyása. Egy kátyú, az úttestre került tárgy is elegendő ahhoz, hogy a rutintalan járművezetőt megzavarja, és emiatt letérjen az úttestről.

A balesetek megelőzéséért ugyancsak fontos, hogy a járművet az út-, és látási körülményeknek megfelelően, a helyes sebesség megválasztása mellett vezessék. Azonban nem elegendő a vezetéstechnikai tudás, ha nincs meg megfelelő védőfelszerelése a motorosnak. Egy balesetnél történt sérülést nagyban enyhítheti a jó minőségű bukósisak, a protektoros kesztyű, a gerinc-, könyök-, csípő- és térdvédő, a magas szárú csizma, illetve a megfelelő teljes ruházat. Nem mindegy, hogy milyen anyagú a nadrág és a kabát, amelyben motoroznak, hiszen egy aszfalton való csúszás hatására a farmer beleég az ember bőrébe, egy vékony kabát pedig szintén növelheti egy súlyos sérülés kockázatát.