A PEUGEOT 9X8 messze több, mint egy versenyautó: már most egy ikonikus tárgy, esztétikai és műszaki forradalom, egyedülálló formatervezési kaland. Mielőtt a hosszútávú versenyeken 2022-ben ténylegesen rajthoz állna az autó, Matthias HOSSANN, a PEUGEOT formatervezési igazgatója brutalista építészeti környezetbe helyezve mutatja be nekünk a PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercart. Ezt kihasználva Agnieszka DOROSZEWICZ, divat- és versenyautó-fotós a modellről készített képein a fénnyel, a kontrasztokkal és a különböző betonfelületekkel való játékra helyezi a hangsúlyt.

„Short. Black. Strong. Like a decent espresso, azaz Rövid. Fekete. Erős. – Mint egy igazi eszpresszó.” – ezekkel a szavakkal írja le magát a fotós Agnieszka Doroszewicz, aki szenvedélyesen rajong a dizájnért, az építészetért és a divatért. A fotózás lehetővé tette számomra e három szenvedély összekapcsolását. De fotósként sem akartam a tevékenységemet soha egy területre korlátozni. Egyaránt dolgoztam magazinoknak, a divat világában, tervezőknek, ügynökségeknek és vállalatoknak, a távközlésben és az elektronikai iparágban. A szuperautók és a versenyautók ráadásként jöttek, szinte véletlenül. Az autófotózás manapság hallatlanul izgalmas: minden az újdonságkeresésről szól, és hihetetlenül nagy az igény az egyediségre.”

A Hamburgban élő Agnieszka a helyi Alkalmazott Tudományok Egyetemén szerzett diplomát fotódizájn szakon, és 2007 óta saját lábon áll. A felvételek készítését és az utómunkálatokat egyaránt ő végzi. „Gyakran hívnak a Le Mans-i vagy más 24 órás versenyekre dolgozni, például a Nürburgringre (Németország) vagy Spába (Belgium). De az abszolút kedvencem a leggazdagabb múltra visszatekintő Le Mans-i pálya. Az ember minden egyes pórusában érzi ennek a versenynek a hangulatát, izgalmát, feszültségét és persze az egész történetét. Egyszerűen nem lehet kivonni magunkat a hatása alól. A Le Mans-i verseny az autóversenyzés egyik legtisztább és legkifinomultabb formája. Minden fotózásnak megvannak a maga kis történetei. A PEUGEOT 9X8 fényképezésekor borzasztóan hideg volt. De Matthiast és a csapatát semmi nem tántorította el attól, hogy végig jelen legyenek, ami kimondottan inspiráló volt, mert rengeteget beszélgettünk közben. Ráadásul a helyszín egészen fantasztikus volt: lenyűgözőnek találtam a PEUGEOT 9X8 végletesen letisztult stílusa és a brutalista építészeti háttér közötti ellentétet, és a beton nyers textúrája tökéletesen hozta a versenypályák világát.”