Impozáns környzetben, a Magyar Állami Operaházban rendezték szombat este a Renault gálavacsoráját, amelyen díszvendégként a Formula-1-es istálló két sztárpilótája, Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella is megjelent. A vb-pontversenyt vezető spanyol a szép számú nézőseregnek elárulta, hogy imádja a Hungaroringet, hiszen itt szerezte élete első győzelmét. “Az alsóbb kategóriákban is szép eredményeket értem el Mogyoródon, ezért mindig szívesen jövök ide” – mondta Alonso.

A műsor keretében Serge Yoccoz, a Renault Hungária vezérigazgatója Eszterházy-tortával lepte meg a 24. születésnapját pénteken ünnepelt Alonsót, aki bizakodó az idei szezont illetően.
“Hétszer nyertünk eddig, az első futamtól kezdve dominálunk. Már csak hét verseny van hátra, az előnyünk megnyugtató, bízom abban, hogy sikerül révbe érnünk.” 

– Fernando, mi történt az utolsó kanyarban?

– Be kell valljam, kicsit túlvállaltam magam. Megpróbáltam teljesen a határon autózni, de lecsúsztam a fűre, s ezzel veszítettem legalább két tizedet. Mondjuk, ha nincs ez a hiba, akkor sem lett volna esélyem a pole-ra. A hatodik és kilencedik helyről vágunk neki a futamnak vasárnap, ez természetesen nem feltétlenül örömteli, de bízunk benne, hogy jó stratégiával előrébb tudjuk verekedni magunkat.

– Meglepett a Ferrari eredménye?

– Ami azt illeti, meg. Az utóbbi versenyeken nem ehhez szoktunk tőlük, meglátjuk, hogy a versenyen is tudja-e majd tartani Schumacher ezt a tempót. Nem bánnám, ha Michael nyerne, hiszen akkor Räikkönen biztosan nem szerezne tíz pontot.

– Az elmúlt napokban többször hangsúlyoztad, hogy még nem dőlt el a világbajnokság. Csak képzeld el, hogy túlvagy az utolsó, Kínai Nagydíjon, s megvan a jelenlegi 36 pontos előnyöd. Hogyan ünnepelnéd a sikert?

– Nagyon kellemes meglepetés lenne, ha már most megszerezném a világbajnoki címet, hiszen még csak 24 éves vagyok. Minden idők legfiatalabb világbajnoka lehetek, ennek örömére pedig biztosan hatalmas bulit csapnánk. Ott lenne a csapat minden tagja, s valószínűleg életem legboldogabb napjaként emlegetném sokáig.

– Ez a siker “csak” az első lenne a sorban, megdönthető Schumacher rekordja, aki jelenleg hétnél tart?

– Szerintem nem. Elméletileg persze lehetséges, hogy valaki egyszer jobb lesz nála, csakhogy Michael már tizedik évét tölti a világ legjobb csapatánál, s előtte, a kilencvenes évek közepén is szerencséje volt, hiszen a Benetton fénykorát “csípte el”. Olyan tehetséges pilóta előkerülhet még, mint ő, de nehéz lesz még egy olyan szerencsés karriert összehozni, mint amilyen neki sikerült.

Giancarlo Fisichellától megtudtuk, hogy volt egy kis gondja a tapadással az időmérőn, ezért kellett beérnie a kilencedik rajtkockával. “Fernandóhoz hasonlóan én is bízom abban, hogy stratégiánknak köszönhetően előrébb keveredek innen, szeretnék jó eredményt elérni.”
És hogy mit gondol a Renault-ról? “Nagyszerű az együttműködésünk, örülök, hogy itt lehetek. Korábban még nem szerepeltem versenyképes istállónál, itt végre erős, egyszersmind megbízható autóval bizonyíthatok.”