A sietség oka kettős: egyrészt jövő héten várhatóan elromlik az idő, másrészt vészesen közeleg az átadás határnapja. Való igaz, ugyan esőben is lehet utat építeni, de kétségtelenül nehezebb, mint napfényben és száraz időben. Rákérdeztünk, miféle büntetés terheli a vállalkozókat, ha csúsznak az átadással.

– Általánosságban elmondható: a cégeknek egymillió forintos napi kötbért kell fizetniük, ha késnek a munkákkal – mondták érdeklődésünkre a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán. Elmondták még: a Bajcsy-Zsilinszky és a Szentendrei útnál konkrétan ekkora összegről van szó. A kivitelezőket szorítja a határidő. November első heteiben be kell fejezni a felújításokat. Akkor ugyanis már jó eséllyel megjöhetnek az első fagyos napok.

A sajtóosztályon hozzátették: a büntetés plafonja akár a hátralévő munkák értékének a húsz százaléka is lehet. Ez pedig jelentősebb csúszás esetén akár több millió forintra is rúghat.

A III. kerületi önkormányzat csendrendelete nem teszi lehetővé a hét végi munkavégzést. Ám Óbuda önkormányzata a Szentendrei útra felmentést adott a kivitelező cégnek. A VI. és VII. kerületet elválasztó Király utcában pedig vasárnap építik az aszfalt legfelső részét, a kopó réteget.

A belvárosban most a BajcsyZsilinszky út felújítása okoz hatalmas dugókat. Az itt dolgozó cégnek lehetővé tették, hogy munkásai éjjel is dolgozhassanak. Az itt tevékenykedő két cég tehát viszonylag könnyebb helyzetben van társainál. A Márvány utcai felüljárónál, a vasúti vágányok mellett szintén foglalkoztatják sötétben a munkásokat.