Fotó: Stefler Balázs

Szerencsés egy gyártó, ha ihletet tud meríteni a múltból, márpedig a Suzukinál gazdag a felhozatal. Japán egyetlen nagy, V2-es túraendurója egyenesen a DR Bigre utal, a tesztmotor narancsos piros fényezése is kísértetiesen hasonlít az ősmodellére. Az igazi szenzáció azonban az, hogy az újdonság fődizájnere ugyanúgy Ichiro Miyata volt, aki a 80-as években tervezőasztalra vetette a DR Big vonásait!

Lehetne másképp is: menet közben nehezen olvashatók le az információk

Ha már a megjelenésnél tartunk, a Suzuki klasszikus sárga versenyszínében is elérhető a terepre optimalizált XT kivitel, amely a fűzött felnikkel, a visszagurulás-gátlóval, a kanyar-ABS-szel, a lejtmenetvezérlővel és a tempomattal is különbözik a bázistól. De legalább ilyen fontos, hogy az XT ülésmagassága állítható. Ettől függetlenül kár lenne vitatni, hogy az új V-Strom egyértelműen nagyobb termetűeknek ideális, ha valaki alacsony, nem tud megállásnál rendesen „letalpalni”. Az ülés szabása endurós jellegű, de nagyon komfortos, és a felvett pozíció túramotorosan kényelmes. A terepralis külső tehát ne tévesszen meg senkit: ugyan az XT verzió a drótküllős felnikkel, a bukókerettel és a markolatvédővel nehéz körlmények között is bevethető, a 247 kg-os tömeg miatt gyakorlott vezetőt kíván terepen. A Bridgestone Battlax Adventure abroncsok és a 43 mm átmérőjű KYB fordított első villák tudása is inkább aszfalton domborodik ki – tempós kanyarokban sem vall szégyent a V-Strom, a széles kormánnyal nagyon könnyű irányítani.

A full-LED-es Katana-fényszóró passzol a jellegzetes, csőrös fejidomhoz

A Suzuki kitart a V2-es blokk mellett, az immáron 106 lóerős, 1084 cm3-es egység igazi karakter! Ugyan nem veheti fel a versenyt a BMW vagy a KTM izomgépeivel a nyers erő tekintetében, de szó sincs arról, hogy kevés lenne a kraft. Van egy jellegzetes vibrációja 3000-es fordulat alatt, de túratempóban 5,0 liternél kevesebb benzinnel is beéri 100 kilométerenként, és persze a hangja is remek. Nem tűnik nagy dolognak, ám a gyakorlatban az olyan figyelmességekkel jó pontot szerez a gép, mint hogy egyes fokozatban automatikusan megemeli a fordulatot, hogy ne fulladjunk le, illetve a motor életre keltéséhez elég egyszer megnyomni az indítógombot. Mégis vannak olyan területek, amelyekkel nem voltunk elégedettek: a szélvédő, amely egyébként nagyon hatásos, csak vasmarokkal állítható, a műszerfal pedig a dizájn és a leolvashatóság tekintetében is messze elmarad a kategória legjobbjaitól. A Suzuki válasza erre nyilván az lehet, hogy a V-Strom jóval olcsóbb a konkurenseknél, és ebben igaza is van. Az alapgép 3 999 000 és az XT 4 599 000 Ft-ja is nagyon versenyképes, sőt, esélyesek a szegmens legjobb ár-érték arányú modelljének címére!

Hátulnézetből látszik igazán, milyen széles a tank!

TETSZETT
• üléspozíció
• nyomatékos, takarékos blokk
• vezetéssegítő okosságok
NEM TETSZETT
• műszerfal
• szélvédő állítása

ÖSSZEGZÉS
Bár vannak erősebb és technikailag szofisztikáltabb túraendurók a piacon, ár-érték arányban a V-Strom 1050-esen nehéz fogást találni. Az újdonságban minden megvan, amitől jó egy motorral menni, hiszen kényelmes, kellően erős és könnyen kezelhető. Méretéből és súlyából adódóan persze terepen nagyobb koncentrációt kíván, mint egy kisebb gép.

Suzuki V-Strom 1050XT
Lökettérfogat: 1084 cm3
Hengerek/szelepek: V2/8
Max. teljesítmény: 79 kW (106 LE)8500/perc
Max. forgatónyomaték: 101 Nm 4000/perc
Sebességváltó: hatfokozatú
Tengelytáv: 1555 mm
Ülésmagasság: 850 mm
Üzemanyagtank: 20 l
Gumi elöl/hátul: 110/80 R19/150/70 R17
Menetkész tömeg: 247 kg
Tesztfogyasztás: 4,8 l/100 km
Alapár: 4 599 000 Ft