Noha a 2015-ben megjelent Africa Twin rendkívül népszerűnek bizonyult, s csaknem 60 ezer példányt eladtak belőle, a mérnökök máris elérkezettnek látták az időt, hogy – a tulajdonosok visszajelzései alapján – átdolgozzák a modellt. Két centivel hosszabb lett például a légszűrőház beömlője, könnyebbé vált a kiegyensúlyozó tengely és a kipufogórendszer, a kezelhetőséget pedig immár üzemmódkapcsoló és nagyobb tartományban állítható kipörgésgátló javítja. Ráadásként Africa Twin Adventure Sports néven egy új, kifejezetten hosszú, terepes túrákra szánt átiratot is piacra dobtak a japánok, amit többek között hatékonyabb időjárás-védelem, szabadabb mozgást engedő nyereg, 24,2 literes üzemanyagtartály, haspáncél és bukókeret különböztet meg testvérétől.

Katonás üléspozíció, kényelmes testtartás. Az Adventure Sports tankja nagyobb, szélesebb haspáncél és bukókeret is óvja a sorkettes blokkot

A 2017 őszén leleplezett Adventure Sportsban ugyanaz a 998 cm3-es, 95 lovas sorkettes dolgozik, mint a belépőmodellben, s az erőátvitelek választéka is azonos, tehát hatfokozatú hagyományos váltóval vagy duplakuplungos automatikus egységgel (DCT) rendelhető. Utóbbi működését a műszeregység mellett elhelyezett G üzemmódkapcsoló teszi közvetlenebbé, melynek megnyomásával kiszámíthatóbb lesz a teljesítményleadás és jobban kontrollálható a hajtott kerék tapadása. Az Adventure Sports rugóút (+22/20 mm) és szabad hasmagasság (+20 mm) terén is túltesz az alapgépen, sőt – igazodva a „terepralis” küldetéshez – a nyerge is magasabb (+50 mm). Testalkathoz igazítva az ülőfelület első részét elmozdítva két centivel csökkenthető a 920 mm-es ülésmagasság.

Az inverz műszeregység hegyes szögből, vakító napsütésben is leolvasható, az adatok logikusan elrendezve jelennek meg

Első felvonásként az alapmodellt fogtuk vallatóra. Mivel már felmenője is csodásan teljesített, nehéz volt újat mutatnia, fejlődése leginkább a különféle menetüzemmódokat felkínáló motorvezérlésen és a lágyabb működésen érhető tetten. A változtatható gyújtástérképpel minden helyzetre pontos választ ad az amúgy is igen egzakt, célszerszám jellegű enduró, miként a tágabb tartományban szabályozható kipörgésgátlónak és a DCT-nek is megvannak a válaszai a különféle szituációkra. Bárhogy is, a bázisgép igazi mindenevő, akárcsak a második napon rivaldafénybe állított Adventure Sports. Jöhet autópálya, tükörsima szerpentin, hepehupás alsóbbrendű út vagy terep, egyszerűen sehol nem jön zavarba, s ezt bizonyíthatta is a több száz kilométeres dél-spanyolországi kör során. A mediterrán tavasz ellenére fagypont körüli hőmérsékletre ébredtünk, így aztán kapóra jött, hogy a szélesebb idomzat, valamint az alapáras kézvédő és markolatfűtés hatékonyan óvott a metsző hidegtől. Meglepő, de még sztrádán, 130-140 km/órával hasítva sem dideregtem, a zimankóban elegendő volt az aláöltöző és az enduróskabát, olyan parádésan védett a terebélyesebb burkolat és a nyolc centivel magasabb plexi. Hiába viseltem napjaink egyik legcsendesebb sisakját, már az első határozott gyorsítás közben feltűnt, mennyivel ércesebben zeng a kisebb, három helyett két kamrára osztott kipufogó. Ettől még tüzesebbnek érződik a 99 Nm-es csúcsnyomatékra hangolt sorkettes, holott már alapból is igen fickós: álló helyzetből alig négy másodperc alatt gyorsul százra és simán viszi a 200 km/órát.

Ráadásul a DCT-verziónál hirtelen fékezés közben villámgyorsan visszakapcsol a váltó, így a forgatónyomaték nagyja tulajdonképpen mindig kéznél van, s ehhez még csak kuplungolásra sincs szükség. Ami az új Showa felfüggesztést illeti, szintén csak elismerően szólhatunk. Mindegy, hogy vízmosás, kátyú vagy járdaszegély jelenti-e az akadályt, az átjutás gyerekjáték, amiben az is közrejátszik, hogy a nagyobb lábtartókon állva még könnyebb és nem utolsósorban kényelmesebb terelgetni a motort. Természetesen a Showa mérnökei az utassal és/vagy csomagokkal túrázókra is gondoltak, ezért nemcsak a teleszkópvilla állítható minden paraméterében, hanem a központi hátsó rugóstag is. A fék harapósabbnak tűnik, bátran mondhatom, hogy nehezebb, erősebb motoron is megállná a helyét, különösképp, hogy kifinomult blokkolásgátló felügyeli a működését. Hála a 310 mm-es első tárcsáknak és a radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin nyergeknek, vészhelyzetben is elegendő két ujjal húzni a kart, a rendszer mélybe vetett horgonyként lassítja az utassal együtt közel négymázsás Hondát.

Jókor, jó érzékkel nyúltak hozzá az újkori Africa Twinhez, így tényleg a tökéletesség határát súrolja a modell. A mezsgyét az Adventure Sports átirattal léphetjük át, ami minden szempontból kiszolgálja a világjárók elvárásait.

Tetszett
• kifinomult, dőlésérzékelővel társított DCT-váltó
• rendkívül karcsú felépítés
• személyre szabható teljesítményleadás és motorfékintenzitás

Nem tetszett
• az ABS kikapcsolásához muszáj elengedni a kormányt
• terepen szokást igényelnek a harapós fékek
• 175 centi alatti pilótáknak gondot okozhat az extrém ülésmagasság

Összegzés
Nem olyan gyors, mint túlméretes riválisai, de a használati értéket és a terepképességeket illetően kenterbe veri a mezőnyt, s legalább annyira különleges jelenség, mint 30 éve bemutatott őse. A megbízhatóság már csak hab a tortán – írhatnánk, de a Hondát ismerve ez az alap.

Honda CRF1000L Africa Twin
Összlökettérfogat: 998 cm3
Hengerek/szelepek: S2/8
Max. teljesítmény: 70 kW (95,2 LE) 7500/perc
Max. forgatónyomaték: 99 Nm 6000/perc
Hossz./szél./mag.: 2335/930/1475 mm (2340/930/1570 mm)
Tengelytáv: 1575 mm (1580 mm)
Ülésmagasság: 850-870 mm (900-920 mm)
Szabad hasmagasság: 250 mm (270 mm)
Üzemanyagtank: 18,8 l (24,2 l)
Fék elöl/hátul: 2×310/256 mm
Menetkész tömeg: 230 kg, DCT-vel: 240 kg (243 kg, DCT-vel: 253 kg)
Max. sebesség: kb. 200 km/h
Átlagfogyasztás: 4,58 l/100 km
Alapmodell ára: 4 399 000 Ft, DCT-vel: 4 749 000 Ft
Adventure Sports: 4 829 000 Ft, DCT-vel: 5 149 000 Ft
Zárójelben az Adventure Sports adatai