Az idei év végéig kivonul Oroszországból az Opel márka, bezárják a szentpétervári összeszerelő üzemet és elbocsájtják az ott dolgozó 1000 munkást. A Chevrolet márka tömegautói is eltűnnek majd a piacról, mindössze három, az Egyesült Államokból származó autó marad meg: Camaro, Corvette és Tahoe. Várhatóan az új Chevrolet Nivából se lesz semmi.

Utóbbival kapcsolatban még az se reménysugár, hogy PSA-féle 1,8 literes benzinmotorral valósítják meg a típust, mert a francia céggel kapcsolatban is azt mondják az elemzők, hogy ők is hamarosan bejelentik a távozásukat Oroszországból, nem veszik át a típust. Teljesen nem adja fel egyébként az orosz piacot a General Motors, hiszen a Cadillac márka marad, a piacnak azt a szegmensét nem érintette a visszaesés, sőt, az eladások emelkedtek is. Az Opel értékesítései például februárban 912 autóra estek vissza, ami 86 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Se a közel-, se a közép-, se a hosszú távú jövőben nem lát olyan biztató jeleket a General Motors, ami indokolná a jelenlétének fenntartását, ezért döntött inkább a veszteségek minimalizálása és a kivonulás mellett. Elemzők szerint mintegy 600 millió dolláros egyszeri kiadással (végkielégítések, kötelezettségek kifizetése) jár majd az orosz piac feladása.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!