Épp csak egy pillanatra szakította meg Nepálból Angliába tartó útját az ausztrál Ron Fellowes, aki a Közlekedési Múzeumban emlékérmet és oklevelet is kapott ez alkalomból. Ő azonban sokkal jobban értékelte a magyar Mátyás Zoltán produkcióját, aki Bali szigetéről indult biciklivel.

Azért Fellowes úr se panaszkodhat, hiszen a 102 éves FN motorkerékpárral igen nagy kaland az utazás – fék nagyon nincs, a legnagyobb utazósebesség 50 km/óra, és nem is a gumik, hanem a küllők számítanak gyenge pontnak. Mindez egyébként nem jött könnyen, hiszen negyven (!) évig tartott a kosárban megkapott motorkerékpár felújítása. Ez idő alatt határozta el az egykori versenyző, hogy ha 100 éves lesz a gép, akkor nagy útra indul vele: hazamegy annak szülőhazájába, Belgiumba. Azonban amikor kész lett a gép, ez mégsem következett be, de a felesége addig nyaggatta, míg végül beadta a derekát, és az idén útra kelt a nyugdíjas.

Azonban rögtön a második napon hazatelefonált Ron, mert hiányzott neki párja, akivel már 47 éve él együtt, ezért az asszony is útra kelt vele. Tömegközlekedéssel, autóstoppal követi férjét, akinek sokat számít, hogy az ismeretlen vidékeken is másnaponta találkozhat kedvesével.

Ron eddigi útja során már hozzászokott, hogy folyamatosan fényképezik, békésen tűri a magyar sajtó- és érdeklődő motorosok támadását. Mátyás Zoltán egy kicsit háttérbe szorul, pedig ő még nagyobb túrát tesz meg, saját erejéből. Bali szigetéről indulva kerekezi körbe a Földet, néhány napja érkezett haza Magyarországra, és csodálta is az idős motoros gépét, amely felépítésében erősen hasonlít az ő kerékpárjára. Ron utazásáról az oldblokeonabike.com webdoldalon számol be időről-időre.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!