Az eddigi legnagyobb lökettérfogatú motorkerékpárja a BMW-nek az R18-as, amely az új fejlesztésű, 1802 köbcentis boxert használja. A maximális teljesítmény mindössze 91 lóerő, de a maximális nyomaték legalább 158 Nm a 2000-4000/perc fordulatszám tartományban.

Dupla bölcsős acél csővázat készítettek, a megjelenést – például a hátsó lengőkar kialakítását – a BMW R5-öshöz igyekeztek hasonlatossá tenni. Elöl a teleszkópvilla csöveit csúszószár burkolja, szándékosan nem elektronikusan, hanem szereléssel állítható a karakterisztika. Azért vannak modern elemek is, például az üzemmódválasztó (Rain, Rock és Roll fokozat), a kikapcsolható kipörgésgátló, a motornyomaték-határoló is ott van a fedélzeten, extraként hátramenet-segéd és emelkedőn elindulást megkönnyítő funkció is van. A féktárcsákat (elöl kettő, hátul egy darab) négydugattyús nyergek szorítják.

A dupla bölcsős váz, a csepp alakú tank, a nyitottan futó kardántengely és a fehér csíkozás (gyári opció) az 1936-os legendás boxert idézik. Az R 18 klasszikus elemei szintén fémből készülnek – egy hamisítatlan klasszikushoz méltóan. A futómű szintén a legendás R 5-re emlékeztet. A kétágú lengővillával és a cantilever központi hátsó rugóstaggal kiegészülve az R 5 merev vázas koncepciója látványában tökéletesen jelenik meg a modern korban is.

Az egyedi átalakítást megkönnyíti a könnyen leszerelhető segédváz és fényezett karosszériaelemek, a fékek és a kuplung vezetékei, valamint a kábelezés gondosan kialakított rögzítési pontjai a magasabb vagy alacsonyabb kormányok felszerelését könnyítik meg. A látható szelepfedelek és motorburkolat tervezésüknek köszönhetően az olajtéren kívül helyezkednek el, így könnyen cserélhetők. Az R 18 piaci bevezetésekor két különböző, mart alumíniumból készült darabokat tartalmazó, a Roland Sands Designnal együttműködésben kifejlesztett dizájnkollekció lesz elérhető: a megmunkált és a kéttónusú fekete. Az amerikai Mustang Seat számos, magas minőségű, kézzel készült ülést kínál. Ezen felül a kipufogórendszer átalakítása terén a Vance & Hines-szal közösen kínált tartozékok éppoly kreatívak.