– Ötven és száz közötti egészen egyedi motort és kerékpárt hoztak el tulajdonosaik a napjainkra hagyománnyá vált rendezvényre – nyilatkozta lapunknak Diószegi Gyula, a klub vezetője. Mint elmondta, a legtöbb jármű 50-60 éves, de szerepeltek a kiállított darabok között 1930-ból származó, vagyis a nyolcvanötödik évüket taposó különlegességek is. A klubvezető – aki egyébként „civilben” nyugdíjas ácsmester – végig is kalauzolta lapunk munkatársait a motorcsodák mellett. A sok-sok érdekes jármű között feltűnt egyebek mellett egy 1930-as Jawa, illetve egy 1931-ből származó magyar gyártmányú Méray is. Ugyanebből az időszakból származó két korhű kerékpárt is megcsodálhattunk.

1971-ben készült, 350-es Jawa motorján érkezett a találkozóra Csorvásról Bencsik Antal, aki elárulta, az összes szükséges alkatrészt harminc évvel ezelőtt vásárolta és hozta haza az akkori Csehszlovákiából. Mindez még egyedibbé tette az egyébként is különleges darabot.
– Nem igazán sokat járok ezzel a motorral, elsősorban ilyen jellegű találkozóra érkezem a „nyergében”. Vasárnap reggel is így tettem, mit mondjak, azért nem volt melegem útközben. Persze már nyugdíjas vagyok, így lehet több időm lesz – mosolyodott el a férfi.

Szintén motorján, egy Pannonia T1-esen jött el a rendezvényre a békéscsabai Dankó József.
– Ez a típus azért érdekes, mert még nagyfékdobos – mesélte lapunknak a tulajdonos, aki mintegy 150-200 órát dolgozott azon hogy a motor úgy ragyogjon, és úgy működjön, mint fénykorában, vagy lehet, hogy még annál is jobban. – Akár 90-100 kilométer/órás sebességgel is lehet hajtani, de a nyolcvan a reális.

A békéscsabai nyugdíjas, Melis Gyula maketteket mutatott be a látogatóknak. Az 1800-as évek végét, 1900-as évek elejét megidéző, még működőképes gőzgép, az ugyancsak ezt a korszakot felelevenítő kerékpár és a valódi, korabeli kerékpárlámpa is rengeteg érdeklődőt vonzott. A nagyszabású rendezvény – lévén lassanként indul a tavaszi motoros szezon – látványos felvonulással zárult.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!