A Magyar Közút Kht. mindent megtett annak érdekében, hogy idén télen is eleget tudjon tenni útüzemeltetési feladatainak. Elegendő mennyiségű gép és szóróanyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy akár az átlagosnál lényegesen hidegebb és csapadékosabb időben is megoldjuk a hó eltakarítását és az utak síkosság mentesítését.

Az MK Kht.-nál november 10-én köszönt be a tél. Ettől a naptól kezdve él a 24 órás ügyeleti rendszer és ez az az időpont, amikorra fel kell készülnünk a téli síkosság mentesítésre, a hó eltakarításra és a hóakadályok megszűntetésére. A felkészülés idén is megtörtént, a társaság 581 eszközhordozó teherautóját átvizsgálták, kijavították és átesett a kötelező karbantartáson mind a 301 célgép – rakodó, önjáró hómaró és gréder – is, de november 15-ig még egyszer felvonultatják és szemlézik a járműparkot, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Az üzemmérnökségeken rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű szóróanyag. Az MK Kht. egy átlagos télen több mint 100 ezer tonna sót használ fel az utak síkosságának megelőzésére és megszüntetésére, ám a társaság ennél lényegesen nagyobb készlettel készül, hiszen az időjárás kiszámíthatatlan.

A kht. évről évre szerződéses partnerektől folyamatos rendelkezésre állással bérelt gépekkel egészíti ki járműparkját, hogy intenzív havazáskor is elegendő mennyiségű végezhesse munkáját. Idén 599 eszközhordozó teherautó és 398 célgép egészíti ki ilyen módon a társaság saját járműparkját. Az utóbbi két évben ezekre a munkákra évente 6-7 milliárd forintra volt szükség. Átlagosan ezzel számolnak most is. Természetesen minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a társaság munkatársai és gépei a legrosszabb időjárási körülmények között is elvégezzék feladatukat.

A téli időszakban 360 útellenőr járja folyamatosan az utakat és 79 üzemmérnökség tart fenn folyamatos ügyeleti rendszert. A 19 területi igazgatóság központi diszpécserszolgálatot működtet, az autósok tájékoztatása érdekében pedig az Útinform (06 1 336-2400) folyamatos tájékoztatást biztosít. Az ügyeletek mellett 189 Útmet mérőhely küld adatokat az üzemmérnökségekre, tájékoztatva az ügyeleteseket a levegő és burkolat hőmérsékletéről, nedvességéről, valamint az utat borító csapadék jellemzőiről, dérről, hóról, felfagyásról. Az Út-Vonal (06 40 18-88-66) az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható szám már általános ügyfélszolgálati vonalként működik, ahol várják a bejelentéseket a téli közlekedési viszonyokról is.

A téli készülés keretében az MK Kht. hasznos tanácsokat és közérdekű információkat, telefonszámokat tartalmazó füzetet ad közre az úton lévőknek.

Mindenkinek tudnia kell azonban, hogy télen előfordulhatnak olyan rendkívüli helyzetek, amelyek megoldása hosszabb időt vesz igénybe. Ilyen az ónos eső utáni jégpáncél eltüntetése és a hófúvások felszámolása. Egyik munkához sem lehet hozzálátni addig, amíg maga a rendkívüli helyzet fennáll, azaz esik az ónos eső, vagy erős szél fúj, mert az eső lemossa a sót a fagyott felületről, a szél pedig újra felépíti az egyszer már eltolt hótorlaszt. Ezekben a helyzetekben a kht.-nak meg kell várnia, amíg hatékonyan be tud avatkozni, ám addig az Útinformon keresztül mindent megtesz annak érdekében, hogy figyelmeztesse és a járművek otthon hagyására ösztönözze az autósokat.