Több mint negyven éves múltra tekint vissza a kámai autógyár, amelynek termékei, a Kama3, majd Kamaz teherautók jól ismertek hazánkban is. Nehéztehergépkocsi-gyártásban a világ 10 legjelentősebb vállalatai közé tartozik, éves gyártókapacitása 71 000 jármű. Legnagyobb résztulajdonosai a Rostec Corporation és a Daimler AG vállalat.

A Kamaz Magyarországon is óriási hagyományokkal rendelkezik: kategóriájában szinte egyeduralkodóként számos platós és billenőplatós változata volt használatos a nehéz- és építőipar szinte minden területén. A bemutató helyszínétől 10 méterre volt 1970 óta az ország Kamaz központja, vagyis a Volán Vállalat Kamaz telephelye és az a szerelőműhely, ahol az ország 600 Kamaz teherautóját szervizelték.
„Akár sorsszerűnek is tekinthető, hogy közel 40 évvel később ugyanerre a telephelyre tér vissza a megújult Kamaz. Mert ez már nem az a Kamaz… Emlékszem, itt mindig 2-300 állt belőlük a telephelyen, és amikor az a többszáz Kamaz egyszerre elindult, fekete füst borította be a környéket. Ma már sokkal korszerűbb motorokkal készül, de teherhordó képessége akkor is fantasztikus volt és most is az. Azok az autók hordták el a metróépítés során a metróalagutak összes kiszedett földjét.” – emlékszik vissza Ormos István, a Duna Autó Zrt. vezérigazgatója, aki az egykori Volán Vállalat műszaki vezetője volt.

A Kamaz a tradicionálisan robosztus kivitel és az „árkon-bokron-átmegy” tulajdonságok mellett ma már modern, 290 és 320 lóerős EURO 6C angol Cummins motorokkal és ZF váltókkal felszerelve tér vissza Magyarországra. Az európai piacra szánt járművek összeszerelése az Európai Unió területén belül, Litvániában történik. Szívós, jó minőségű, időtálló teherautók, melyek továbbra is komoly árelőnnyel bírnak a nagynevű gyárak termékeivel szemben, ráadásul alacsony üzemeltetési költségekkel. Kimagasló teljesítményű nehéz-teherautói könnyen karbantarthatóak és megbízhatóan helyt állnak a legnehezebb időjárási, közúti és terepviszonyok között is. A Kamaz termékpaletta különösen erős off-road kivitelekben, nehezen megközelíthető helyeken történő munkavégzésben, így különösen érdekes lehet a bányaipar, erdő- és mezőgazdaság, fakitermelés, építőipar, közművek számára a különböző hajtásképletekkel: 4×2 4×4, 6×4, 6×6.

„A Kamaz szerethető, masszív és időtálló teherautó, kiváló terepjáró-képességgel. Meggyőződésem, hogy egy új Kamaz a korszerű Cummins motornak, a megerősített alváznak és futóműnek köszönhetően teherbírásban és teljesítményben felveszi a versenyt a nyugati versenytárakkal, ugyanakkor sokkal gazdaságosabb a fenntartása. Csodálatos és megbízható autók ezek, sikertörténet lesz.”- tette hozzá Ormos István, a Duna Autó Zrt. vezérigazgatója.