Az NSU Ro80-as alapján fejlesztett K70-es volt az első, fronthajtású Volkswagen 1970-ben, a németek saját fejlesztésű, keresztmotoros elsőkerékhajtása csak négy évvel később debütált a Scirocco kupéban, amely hat hónappal a Golf előtt került piacra – a gyermekbetegségek kiküszöbölésére használták a modellt. Ennek a megjelenését is Girogetto Giugiaro tervezte, a négy kerek lámpa a tervezett USA-beli forgalmazás miatt volt része a megjelenésnek. 504 153 példány készült belőle.

Az 1981-ben bemutatott harmadik generáció a lemezek alatt még mindig az előd padlólemezét használta, ezt is a Karmann üzemben készítették. Ennek a megjelenését már a Volkswagen saját fejlesztői készítették, Herbert Schäfer vezette a csapatot. Egészen 1992-ig maradt gyártásban ez a modell, amely elődjénél kevésbé volt sikeres, 291 497 példányt készítettek belőle. A 2008-as Genfi Autószalonon debütált a harmadik Scirocco szériaváltozata, a Walter de Silva és Marc Lichte irányításával megrajzolt karosszéria alatt a Golf V-ös PQ35-ös padlólemezre rejtőzik. Könnyen lehet, hogy lesz jövője a típusnak, az MEB építőkészleten, elektromos hajtással – de ez valamikor a húszas évek közepén derül majd ki.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!