Szerencsére alig néhány száz kilométeres körön belül már több igazi paradicsom várja a téli sportok szerelmeseit, akár kelet, akár észak, akár nyugat felé indul el az ember, érdemes autóba ülni és nekivágni a Tátrának, az Alpoknak vagy a Kárpátoknak.
A friss levegő, a gyönyörű táj, a szabad mozgás és a melegedőkben elfogyasztandó forró italok nyújtotta örömök mellett azonban nem árt a kirándulás esetleges árnyoldalaira is felkészülni. Egy autós síkirándulásra téli abroncs és hólánc nélkül felelőtlenség elindulni, sok helyütt előírás is e két kellék megléte. Ezeken felül lényeges még a világító- és jelzőberendezések megfelelő működésének ellenőrzése, rendszeres tisztítása, s a pótizzókról is gondoskodni kell. A motor hűtőközegének, valamint az ablakmosó folyadékának feltöltése és dermedéspont-vizsgálata se maradjon el – ennek során az üzemi folyadékok fagytűrő képességét célszerű -25–30 Celsius-fok közé beállítani. Fontos még az akkumulátor üzembiztonsága, továbbá hólapát, hókaparó, jégoldó és meleg takaró is kerüljön a csomagtartóba. Az utóbbi egy több órás veszteglés esetén akár életet is menthet, csakúgy, mint a kellőképpen feltöltött üzemanyagtank, ami révén hosszú ideig biztosítható az utastér fűtése.
Az oda-vissza út is tartogathat meglepetéseket. Térkép vagy navigátor nélkül nehéz a tájékozódás, sőt azokkal sem mindig egyszerű. Aki eltévedt, csakis biztonságos helyen és alkalommal forduljon meg, kerülje a hirtelen manővereket, néhány kilométeres kerülővel biztosan célba ér. A hosszú út előtt fussa át az adott szakaszokra vonatkozó időjárás-jelentéseket – lehetőleg Interneten –, s ha teheti, csakis ideális feltételek esetén vágjon neki a hegyeknek. S még valami: ha a sporteszközök csak a jármű tetején vagy farán férnek el, kiemelten figyelni kell a biztonságos rögzítésükre.