Azt remélte a Stile Bertone, amikor márciusban csődvédelmet kért maga ellen, hogy sikerül tőkeerős befektetőt találnia, de úgy tűnik, a tárgyalások nem vezettek eredményre, hiszen most bejelentették a csődöt, és részben vagy egészben új tulajdonost keresnek a cég vagyontárgyaira.

Az utóbbi öt évben 31 millió eurónyi adósságot halmozott fel a cég, amit annak ellenére nem tudott csökkenteni, hogy sikerült növelnie a megbízások számát. Iparági elemzők nem tartják kizártnak, hogy az utolsó utáni pillanatban jelentkezik majd egy szakmai befektető a cég vagyonára – a Bertone név használati joga a család tulajdonában van, az nem része az értékesítésre felkínált csomagnak -, aki várhatóan elég olcsón hozzájuthat a Stile Bertone maradványaihoz. Ennek oka pedig prózai, a cég tulajdonában lévő autógyűjtemény, amely a stúdió munkáiból áll össze Olasz Nemzeti Örökség védelmet élvez, nem lehet egyenként értékesíteni azokat, csak egyben, és nem is lehet azokat huzamosabb ideig külföldre szállítani. Ezen felül ingatlanok és régi tervrajzok jelentik a vagyont.

A Bertone család egyébként idő közben már egy másik vállalkozásnak, a milánói Bertone Design cégnek licenszelték a családi nevet, a hírek szerint a Stile Bertone több ügyfele, a BMW és a kínai Beijing Automotive Industry Corporation, a First Automotive Works és a Chery is az új céggel folytatja együttműködését.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!