Jelentős szigorításokkal kaphatnak csak jogosítványt a szívbetegek – áll az emberi erőforrások minisztere által januárban közzétett rendeletmódosításban. A következő szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén az alkalmasságot csak szakorvosi vélemény ismeretében, és akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező betegségét eredményesen kezelték: beültetett defibrillátor, szívkoszorúér-bypass műtét, szívátültetés, szívműködést segítő eszközök használata. A betegségekben szenvedők hivatásos sofőri állásuktól is elbúcsúzhatnak.
Azonban nem csak a szívbetegeknek lesz szüksége a jövőben szakorvosi véleményre. A cukor- és idegrendszeri betegségekkel kezelt, illetve folyamatosan gyógyszert szedő sofőröknek labor- és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük állapotuk igazolására.
Amennyiben lejár, vagy már lejárt a vezetői engedély, a háziorvosnál kell elvégeztetni az alkalmassági vizsgálatot. A lelet beszerzését követően az okmányirodát kell felkeresni. Az orvosi vizsgálat díja 50 éves kor alatt 7200 forint, és az összeg az életkor előrehaladtával csökken. Azonban a 70 év felettieknek már 2 évente kell megújítani a jogosítványukat. 2017-től nem az orvosi vizsgálat napja határozza meg a vezetői okmányok érvényességét, hanem a sofőr születési dátuma. A ma használt jogosítvány belföldön személyazonosság igazolására is alkalmas.
A jövőben a gépjárművezetői vizsgaigazolás kiadásához nem lesz szükséges elsősegélynyújtási ismeretre – ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent rendelettervezet. A jelenlegi közúti közlekedésről szóló törvény szerint vizsgaigazolást annak adhatnak, aki alapfokú iskolai végzettséggel és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolással rendelkezik. A tervezet elfogadásának esetén az igazolást a jogosítvány kiállításakor a közlekedési igazgatósági hatóságnak kell bemutatni.
Mennyi az annyi?
Amikor valaki autósiskola választásán gondolkodik, nem elhanyagolható szempont az általuk nyújtott képzés ára. Van olyan iskola, mely 100 ezer forintért hirdeti a jogsit, azonban a tanuló később szembesül a rá váró plusz költségekkel. A valóságban átlagosan 170 ezer forintot kell fizetnünk, míg a beiratkozástól eljutunk a sikeres forgalmi vizsgáig és kezünkben tarthatjuk a jogosítványunkat. Persze ez csak akkor igaz, ha mindegyik vizsga első próbálkozásra sikerül.
Térítik a vizsgát
Kimagaslóan sok 16 és 20 év közötti fiatal vizsgázott 2016-ban KRESZ-ből. A kormány az ő kiadásaikat szeretné enyhíteni, ugyanis 2018. július 1-jétől megtéríthetik a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam és vizsga díját a 20 év alattiaknak. A visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra. Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni.