A Bartók Béla út egyik bérházának folyosóján civódásnak is beillő „társalgás” folyik Mini, Laci, Jani és időnként Ági között. (Életkoruk sorrendben 8-9-11-12 esztendő.) A vita tárgya a fényképeken látható „motorbicikli”. Nos, ennek a négy Balogh gyerkőcnek, akik a közeli játszótér irigyeltjei, ezeknek JÁTÉKSZERÉT és annak konstruktőrét és készítőjét, Balogh Simon gépésztechnikust szeretnők bemutatni.

Csodálatosképpen a kis Dongó „elviseli” az oldalkocsit is

A négy eleven kis gyerek papája, aki amolyan vérbeli barkácsoló fajta, elmondta, hogy két évvel ezelőtt elkészített a „srácoknak” egy kormányozható négykerekű rollert. Ez, tulajdonképpen egy „karosszéria nélküli szappanosláda” volt, amely – lejtős utca hiányában – nem elégítette ki a Balogh gyerekek igényét. Ekkor vásárolt a papa egy használt Dongó motort, hogy abból egy Go-Kart törpét készítsen.
– A dolog azon akadt el – mondta Balogh papa –, hogy csak két darab targoncakereket sikerült vásárolnom. Így született meg a „majombicikli” gondolata. Vásároltam egy játékkerékpár vázat, használtan, és a számítások után elvégeztem azon a szükséges átalakításokat. Szerkesztettem hozzá egy, a kormányról működtethető kuplungkiemelőt, azonkívül még egy külön karral is kibillenthető a motor. A nyereg alá, illetve mögé tettem a 3,5 literes tartályt, és a biztonság, valamint a kényelem érdekében még két deszkatrepnit is rácsavaroztam. Persze ez a munka nagyon lassan haladt és csak most szeptemberben készült el. Mondanom sem kell, a játszótéren óriási sikere volt a gyermekeim motorjának. Kezdetben a volt szappanosládából oldalkocsi lett, de a végén ezt le kellett szerelni, mert az alkalmatlan kerék gyakran alábicsaklott.

Így fest közelről a Balogh „Manx”. A lábfékpedál a hátsókerék abroncsára hat

Egy bizonyos, a Balogh gyerekek, még a kislány is, felette élénk érdeklődést tanúsítanak a motortechnika iránt, és valamennyi gépészmérnöki, illetve gépkocsivezetői pályát választotta életcéljául. De az is bizonyos, hogy a kis Baloghok oskolai tanulmányai javultak, hiszen aki rossz jegyet hoz haza, az egy ideig nem ülhet a motorra. Lámcsak, mennyi előnye van egy igen komoly játékszernek.

R. Gy.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!