Világszerte futnak a Szentgotthárdon készített motorokkal szerelt autók, például az USA-ban is rengeteg GM terméket magyar szív hajt. A 8 milliomodik erőforrás azonban egy új Opel Astrába kerül, a jubileumi darab a Flex Ecotec motorgeneráció legújabb tagja, az 1,4 literes 150 lóerős benzines turbó.

<kep257638>”A magyarországi Flex üzem – mint a világ egyik legfejlettebb motorgyára – kulcspozíciót tölt be az Opel európai gyártórendszerében” – mondta az ünnepségen Peter Küspert, az Opel alelnöke. “Az Opel újdonságok sorával jelentkezik ezekben az években, 2018-ig 27 új modell és 17 új motor kerül a piacra és a motorújdonságok többsége Szentgotthárdon készül majd.” Küspert beszélt arról is, hogy ez a termékoffenzíva fontos eleme az Opel azon stratégiájának, amely a német márkát ismét az autóipar élvonalába kívánja emelni. „Az Opel hosszabb távú terveiben az szerepel, hogy az európai személyautó piacon a jelenlegi harmadik helyről a márka előre lépjen a másodikra. Ehhez 2022-ig 8 százalékos európai piaci részesedést szeretne elérni, Németországban pedig tízet és mindezt úgy, hogy a cég jövedelmezősége is jelentősen javul.

Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd igazgatója fontos mérföldkőnek nevezte a nyolcmilliomodik magyar motort és emlékeztetett rá, hogy ma Szentgotthárdon párhuzamosan termel az 1992 óta működő úgynevezett Family 1-es motorgyár és az új 700 millió eurós beruházással létrehozott Flex üzem. Ez utóbbiban a kis benzinesek gyártása ugyanazokon a sorokon történik, amelyeken a többi motortípus – az 1.6-os benzines és 1.6 dízel – is készül. Ezek az erőforrások mind az Opel legújabb motorgenerációjához tartoznak, jellemző rájuk a nagy teljesítmény és kis fogyasztás, a halk futás és az Euro 6-os környezetvédelmi megfelelőség. Solt Tamás gyárigazgató fontos adatokat is sorolt: „Szentgotthárdon a tavalyi évben két gyáregységünkben összesen 380 ezer motort állítottunk elő. Az idén – a Flex motorgyár lendületes felfutásának eredményeként – mintegy 580 ezer motor fogja elhagyni gyártó- és szerelősorainkat. A magyar motorokra egyre nagyobb az igény és rövidesen további húsz új motorvariáns gyártását tudjuk megkezdeni. A darabszám növelésével párhuzamosan nő a létszámunk is. Jelenleg már ezerötszázan dolgoznak nálunk és további több száz új munkatársat keresünk, akikre a gyártás tervezett további növekedése miatt lesz szükség.

A szentgotthárdi Opel gyár 1992 óta megszakítás nélkül készít motorokat. Az Opel volt az első autóipari cég, amely – egy évvel az első demokratikus választások után – befektetőként megjelent Magyarországon és legutóbbi beruházásaival, az új motorgyár felépítésével tovább erősítette stratégiai pozícióit a magyar gazdaságban. Az Opel magyarországi meghatározó szerepét az értékesítési eredmények is igazolják. Az elmúlt 24 évben az Opel eladásaival mindig ott volt a képzeletbeli dobogón, ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon Opelből fut a legtöbb az utakon (több mint 460 ezer). A márka nemcsak első volt a személyautó piacon az elmúlt négy évben, de az idei első félévben is őrzi ezt a pozíciót és arra készül, hogy 2015-ben is a legnépszerűbb személyautó márka maradjon.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!