Még 2019 nyarán indított a koreai LG Chem szellemi tulajdonának megsértése miatt eljárást az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (USITC) a szintén koreai SK Innovation ellen. Tavaly tavasszal az előzetes ítélet már az LG Chemnek adott igazat, így valójában nem érte meglepetésként egyik felet sem, hogy a most meghozott végleges ítélet is az időközben az LG Energy Solutions keretében működő vállalkozásnak ad igazat. Az ítélet értelmében tíz évre kitiltják az USA-ban épp két akkumulátor-gyárat építő SK Innovation termékeit az országból, a cég a VW-vel közös vállalkozása 2 év, a Ford-dal közös vállalkozása 4 év türelmi időt kapott – lehetőséget adva az autógyártóknak a beszállítóváltásra –, illetve a már eladott járművek esetleges akkumulátorcseréjét is elvégezheti az SK Innovation.

A USITC döntése várhatóan közös megegyezéshez vezet majd az LG Chem és az SK Innovation között, hiszen ha sikerül megállapodni a fizetendő kártérítés összegről, akkor felfüggesztik a most meghozott döntés végrehajtását. A Ford az új elektromos F-150-es pickuphoz választotta ki partnernek az SK Innovation-t, a Volkswagen pedig a Chattanoogai üzemében készülő villanyautókhoz (ID.4) szeretné az SK Innovation akkumulátorait használni.

Az SK Innovation a két komáromi gyára mellé hazánk legnagyobb, 681 milliárd forint értékű zöldmezős beruházásaként akkumulátorgyárat fog építeni Iváncsán. A harmadik negyedévben indul az építkezés egy 700 ezer négyzetméteres területen, a kész gyárban évi 30 GWh kapacitásnyi személyautó-akkumulátorokat fognak készíteni.