Fotó: Horváth-Balogh Attila

A fesztivált a motocross pálya hátsó részén, a célra jól előkészített terepen rendezte meg segítőivel Nagy Zoltán (vagy ahogy off roados körökben jobban ismerik, a „Cédés”), a Kis-Balaton Off Road Club vezetője.

– Korábban Garaboncon szerveztem meg 5 off road-találkozót, itt, Nagykanizsán pedig ez már a 6. – mondta el Nagy Zoltán. – Az a célom, hogy a térség off roadosait összehozzam egy nap erejéig, jól érezzük magunkat, s este, a nap végén pedig úgy menjünk haza, hogy igen, ez egy tartalmas együttlét volt. Úgy érzem ugyanis, hogy az utóbbi időszakban egy kicsit szétszéledt ez a közösség, s nagy szükségünk van az ilyen és ehhez hasonló csapatépítő rendezvényekre.

Nagy Zoltán elmondta: a pályát igyekezett úgy megépíteni, hogy azon az épített és a gyári autókkal egyaránt el lehessen menni – persze, azért szemmel láthatóan akadtak kivételek, nem egyszer a sporttársaknak kellett kihúzniuk a gödörből azon kollégákat, akiknek autója valamiért nem bírt felkapaszkodni a sáros, agyagos emelkedőn. A szervező szerint azonban az ilyen helyzetekben nemcsak a kocsi technikai adottságai számítanak, hanem bizony, a sofőr járművezetői képessége is.

– Ha van egy jó autód, attól még lehetsz hülye a vezetéshez, de ha tudsz vezetni, akkor a rossz autóval is csodákat művelhetsz – magyarázta. – Fontos a rutin – no meg az is, hogy olyan autód legyen, amit nem sajnálsz.

Őrtilosból érkezett 1978-as Lada Nivájával Jeszek Péter és társa, Danauf Péter. Mint azt előbbi elmondta, az autó motorja nagyon jó, fékjei kiválóak, s a Niva a célnak igencsak megfelel.

– Otthon is vannak traktorjaink, azokkal is megsüllyedünk néha, s a ezek a helyzetek mindig feltolják kicsit az adrenalinszintet. Így aztán napi kapcsolatban vagyunk a sárral, az életünk részévé vált, s nem is tudunk tőle már elszakadni – mondta nevetve Jeszek Péter. – Az off road nem puszta szenvedély, hanem egy kihívásokkal teli életforma – mi pedig imádjuk a kihívásokat…