– Olyan sok pénz szükséges ahhoz, hogy legalább az útmenti sáv belátható legyen, s időben eltakarítsák a gazt? – mérgelődött egyik olvasónk. Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője lapunkat arról tájékoztatta: a somogyi mérnökségek hetek óta folyamatosan végzik a kaszálási munkálatokat. Szerdán is kilenc darab traktorra, illetve eszközhordó alapgépre szerelt kasza dolgozott továbbá ezek mellett végzik el a kézi kaszálásokat a saját dolgozókkal, illetve a közfoglalkoztatásban résztvevőkkel.

– Idén közel 23 millió négyzetméternyi terület kaszálását tervezzük, amiből eddig mintegy 3,5 millió már teljesítettünk – összegzett. – Ezekre a munkálatokra éves szinten 133 millió forintot tudunk fordítani. A kaszálás gyakoriságát az Országos Közutak Kezelési Szabályzata alapján tervezzük és végezzük, ami a gyorsforgalmi és főutakon négy, illetve három padkakaszálást és két rézsűkaszálást tesz lehetővé, míg az összekötő- és bekötőutakon kettő, illetve egy padkakaszálást és egy rézsűkaszálást.

A szolgáltatási osztályoknak megfelelően zajlik a kaszálás, de az idegenforgalom szempontjából fontos területeket – mint például a Balaton déli partját – a lehetőségekhez képest kiemelten kezeli a Magyar Közút. Pécsi elismerte: az elmúlt hetek időjárása, a sok csapadék és a napsütéses idő miatt az út menti növényzet is gyorsabban nő, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy balesetveszélyes helyzetek ne alakulhassanak ki.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!