A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési helyekre, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2019. április 3-tól egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez – közölte a police.hu.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A Speedmarathon ötletét nyolc évvel ezelőtt a német Észak-Rajna-Vestfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének.

A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan az elmúlt évekhez ebben az évben is valamennyi TISPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2019. április 3-án 6 órától 2019. április 4-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2019. március 19-e 14.00 órától március 25-e 12.00 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

Budapest speedmarathon@budapest.police.hu

Bács-Kiskun megye speedmarathon@bacs.police.hu

Baranya megye speedmarathon@baranya.police.hu

Békés megye speedmarathon@bekes.police.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén megye speedmarathon@borsod.police.hu

Csongrád megye speedmarathon@csongrad.police.hu

Fejér megye speedmarathon@fejer.police.hu

Győr-Moson-Sopron megye speedmarathon@gyor.police.hu

Hajdú-Bihar megye speedmarathon@hajdu.police.hu

Heves megye speedmarathon@heves.police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye speedmarathon@jasz.police.hu

Komárom-Esztergom megye speedmarathon@komarom.police.hu

Nógrád megye speedmarathon@nograd.police.hu

Pest megye speedmarathon@pest.police.hu

Somogy megye speedmarathon@somogy.police.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye speedmarathon@szabolcs.police.hu

Tolna megye speedmarathon@tolna.police.hu

Vas megye speedmarathon@vas.police.hu

Veszprém megye speedmarathon@veszprem.police.hu

Zala megye speedmarathon@zala.police.hu

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendőr-főkapitányságok 2019. április 1-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

Pár adat 2018-ból

Részt vevő országok: 23
Ellenőrzési helyszínek: 12,349
Ellenőrzött járművek: 3 244 397
Részt vevő rendőrök száma: 14 113
Szabálysértések száma: 257 639

Az elmúlt évben Magyarországon összesen 744 rendőr részvételével megtartott akció ideje alatt 1071 helyszínen 464 437 járművet ellenőriztek, amely során 4268 sebességtúllépést regisztráltak.

Az idei évben 26 tagország jelezte részvételi szándékát.