A modern traktoroknál már ma is elérhető az automatikus kormányzás, de ahhoz oda kell vezetni a szántóföldre a gépet, beprogramozni annak határait. A CNH Industrial által most egy Case és egy New Holland traktoron bemutatott automatizálási rendszer ezt annyival fejeli meg, hogy magától el tud menni a szántóföldig a jármű, ahol a műholdkép alapján előre elkészített optimális útvonalat járja majd be, reagál az esetleges akadályokra (átszaladó állatok), figyelembe veszi az időjárási körülményeket is.

A tulajdonosnak mindössze egy asztali- vagy táblaszámítógépre van szüksége, amelynek segítségével kiválaszthatja, hol dolgozzanak a gépek, illetve akadály esetén mit tegyenek – ilyenkor videokapcsolatot létesítenek a gépek a gazda számítógépével, aki aztán utasíthatja a munka folytatására a gépet, vagy akár manuálisan is irányíthatja azt távolról. Az NHDrive rendszerrel felszerelt traktorok 24 órában képesek dolgozni (a programozásnak megfelelően a szántóföld szélére mennek üzemanyagot vételezni, ha az kifogy belőlük).

A LiDAR lézeres letapogatót és négy kamerát használó rendszer csak a városi forgalomhoz képest ingerszegény környezetben tud megbízhatóan működni, úgyhogy muszáj volt megtartani a vezetőfülkét, amivel például közúton lehet közlekedni a járművekkel. Több NHDrive rendszerrel ellátott jármű egyszerre képes dolgozni egy szántóföldön, például aratáskor a kombájnt magától követi a traktor, ami aztán a terményt elszállítja a központba – feltételezve, hogy az magánúton elérhető.

A CNH Industrial a utahi Autonomous Solutions Incorporated cég segítségével valósította meg a Case IH Magnum NHDrive és New Holland T8 NHDrive járműveket, amelyek már túl vannak a tesztelési fázison is, de hivatalosan még csak tanulmányok, nem lehet őket megvásárolni. Most fogják felmérni a piaci igényeket, és azt követően döntenek a technológia piacra dobásáról, illetve másféle mezőgazdasági gépeken is alkalmazzák azt.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!