Míg az L és M kezdetű egyedi azonosítók több mint négy évig kitartottak, az utána következők annál hamarabb fogytak el. A P betűvel kezdődő rendszámokból már másfél év alatt, míg az R betűs rendszámokból még ennél is gyorsabban, mindössze 16 hónap alatt kifogytak a hatóságok. Már az elmúlt év végén láthattunk az utakon S betűvel kezdődő rendszámokat. A Q-t és az O-t ki sem adták, mert ezek könnyen összekeverhetőek egymással. A Somogy Megyei Kormányhivatal szerint csak az elmúlt évben 9482 rendszámot adtak ki a kormányablakokban. Ennél jóval kevesebbet, mindössze 1025 egyedi azonosítót vontak vissza.
Azt, hogy mi lesz az utolsó jelenlegi rendszerű rendszám, a ZZZ-999 után, most még nehéz megjósolni. Többféle terv is létezik a folytatásra, ám egyelőre nem tudni, a kormányzat melyik mellett teszi le voksát.

Az első – és egyben a legkézenfekvőbb és olcsóbb – megoldási lehetőség az lenne, ha a már leadott rendszámokat vezetnék vissza rendszerbe. Ennél a megoldásnál újra feltűnhetnek akár a somogyi utakon is a már-már elfeledett A, B, esetleg C rendszámos járművek is. Azonban ez csak sebtapasz lehet a problémára a szakértők szerint, hosszú távra nem jelenthet megoldást.
Sokat lehet olvasni arról, hogy néhány szomszédos országhoz, például Ausztriához hasonlóan, nálunk is területalapú lenne a rendszámok kiosztása. Előnyének tudják be sokan, hogy az autó tulajdonosa könnyebben beazonosíthatóvá válna. Ugyanakkor bonyolítaná a gépjármű adás-vételével kapcsolatos adminisztrációt, hiszen egy más területről vásárolt autóra új rendszámot is igényelni kellene. Időről időre napirendre kerül az a javaslat is, hogy a rendszámok legyenek személyhez kötöttek, így új autó vásárlásánál a vevő hozná magával azt az előző autójáról.

Különleges rendszámokra is van igény
A jelenlegi gépjármű-azonosító rendszer lehetővé teszi, hogy egyedi rendszámot kérjünk autónkra. Amikor eltérünk a három betű három szám kombinációtól, vagy nem a soron következő azonosítókból választunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az öt betű egy szám kombinációért például akár 435 ezer forintot is fizethetünk. Hiába a magas ár, a Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint csak a múlt évben 38-an rendeltek saját, és 9 esetben egyedi rendszámot Somogyban. Ezért láthatunk az utakon olyan különleges vagy éppen meghökkentő rendszámokat, mint a NEKEM-8, RAMBO-3, vagy az EZVAN-9.