Nemrég tartották a 37. Nemzetközi Bécsi Motor Szimpóziumot, ahol a BMW autógyár megmutatta legújabb dízelét, amely a 3,0 literes, soros hathengeres erőforrás egyszerre négy darab turbófeltöltővel. A 400 LE csúcsteljesítmény a 4000-4400/perc fordulatszám-tartományban, a 760 Nm-es maximális nyomaték a 2000-3000/perc fordulatszám-tartományban mérhető – utóbbi értéket elektronikusan korlátozzák, mert ez a felső határa annak, amit a nyolcfokozatú ZF automatikus váltó tartósan elvisel.

A kínálatban elsőként a 7-es sorozat kapja meg az erőforrást, ahol az 50d jelzésű erőforrás váltja az eddigi három turbós blokkot, a biztonság kedvéért csak összkerékhajtással adják a hatalmas nyomatékú dízelt. A 96 km/h-s sebességet nagyjából 4,5 másodperc alatt futja meg a 750d xDrive, a csúcssebesség elektronikusan korlátozott 250 km/h, és az ígéretek szerint a nagyobb teljesítmény ellenére 5 százalékkal takarékosabb a négyturbós dízel a korábbi háromturbósnál. Várhatóan hamarosan végigmegy a teljes kínálaton a motorgeneráció-váltás, a négy turbós 3,0 literes dízel gyártása ugyanis olcsóbb a háromturbósnál. Amíg korábban egy darab nagy méretű turbó volt az alacsony fordulatszám-tartomány számára, mostantól két kicsit használnak; a motor tömege nem változik.

Hamarosan 1,5 literes lökettérfogatú négyhengeres turbómotort dob piacra a Volkswagen, nem sokkal azt követően, hogy alu-blokkra váltottak, a forgattyús mechanizmust is lecserélik. Az EA211 TSI evo változata immár 1,5 literes lökettérfogattal rendelkezik, változtatható geometriájú turbófeltöltőt kap, 12,5:1-re növelték a sűrítési viszonyt, és Otto- helyett immár Miller-ciklus alapján üzemel. A változtatások eredményeként nagyobb teljesítmény (130 és 150 LE), jobb gázreakció és a korábbinál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb fogyasztással számolhatnak majd a vásárlók – ebben nagy szerepe van a hengerlekapcsolásnak is, ami az 1.5 TSI-nél alapfelszerelés.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!