Még akkor történt, amikor nem terjedt el. Gépkocsimmal egy Wartburgot szerettem volna előzni, amikor az előttem haladó kocsi hátsó ablakában két tenyeret és két talpat pillantottam meg.  Két két középen, a két láb a két oldalon mozgolódott. Mind  négy jókora „csülök” volt. Azt hittem, rosszul látok. De nem… A két tenyér egyikén „STOP”, a másikon „behajtani tilos” felirat. Mindkét meztelen talpon egy-egy, bal illetve jobb felé mutató „előírt haladási irány”. Gondoltam, ehhez hallatlan szemtelenség kell, vagy részeg az illető. Vártam, hogy meztelen kezei és lábai után milyen további testrészeit fogja még az ablakon keresztül kimutogatni. Gázt neki! Mérgesen megelőztem, még a fejemet is elfordítottam – hadd higgye -, észre se vettem. A dolog sokáig bosszantott, és aznap meglehetősen zaklatottan tértem nyugovóra. Másnap elmondtam barátaimnak, akik hangosan felnevettek. Te őrült vagy, – mondták – és elmagyarázták, miről is van szó.

Egyikük azt állította, hogy ez nem lehet más, mint biztonságot, védelmet kérő jelzés a többi autós számára. Másikuk azt mondta, ez csupán csak „játékos szenvedély”. Volt, aki azt állította, nem másról, mint „feltűnni vágyás”-ról van szó. Nos, azóta is kutatom a titkot. Vajon milyen célzattal készülhetett? Kik azok, akik megveszik ezt? Ingyen adják valahol? Nem tusom. Engem mindenesetre idegesít.

Idegesít azért, mer lealázónak, bántónak tartom, hogy egyesek „süsüt” intenek felém, vagy ahogyan egyes autósok – kapva az ötleten – az eredeti kezet átszabva, átalakítva, ökölbe szorított kezeket, lefelé mutató hüvelykujjat tesznek ki hátsó ablakukba. Vannak olyanok, akik két „V” alakban, felfelé mutató ujjukat reklámozzák, ami a nem hivatalos álláspont szerint győzelmet jelent. Kérem, ne higgyék, hogy ellensége vagyok a tréfás dolgoknak. Én is vallom – amit már az AM is szóvátett -, hogy a kereskedelemben kapható autós cikkek, különféle újdonságok iránti érdeklődés, vagy vásárlás kedv felkeltése természetes jelenség, sőt szükséges. De itt, azt hiszem, nem erről van szó. Teljesen fölösleges két egymást követő jármű közé olyan jelzéseket beiktatni, amelyen nem egyértelműek, de ugyanakkor egyértelműen negatív hatást váltanak ki a józan közlekedőkből. Az olyan tárgyak, mint az ablakon lógó és mozgó kezek, lábak, kabalák és védőszentek, valamint közlekedési jelzőtáblák összevissza helyezése, súlyos balesetek okozói lehetnek.

Nem kíváncsi senki ezekre a – véleményem szerint – személyiségre utaló tárgyakra, amelyek igen alacsony kulturális igényt és kezdeti fokot jeleznek az autós-tulajdonos részéről. Különben is, a gépjárművek ablakaiban, vagy ablakain elhelyezett tárgyak hátrányosan befolyásolják az előre és hátra, valamint oldal irányba való látást, takarhatnak olyan járműveket, közlekedő embereket, akiknek megfelelő észlelése pedig szükséges lenne. Akár jó, akár rossz egy ilyen ablakra helyezett tárgy, hatásuk mindenképpen figyelmet megosztó, elterelő. Ráadásul ha még szemtelenséget, pimaszságot, durvaságot is kifejeznek, akkor másokat ingerelnek, bosszantanak és alkalmatlanná tehetnek a nyugodt, biztonságos közlekedésre. El kellene jutnunk most más odáig, hogy egy-egy kifejezetten autóba készült reklámtárgy, „bizsú”-cikk forgalomba hozása engedélyhez legyen kötve. Ha nem, alkalmazásuk, használatuk olykor többet árt, mint segít az egész közlekedésnek. Megjegyzem, hogy még a labdajátékokban is tilos a kézfej ilyen fajta mozgatása. Ott ugyanis sportszerűtlenségnek tartják azt, jóllehet a labdajáték nem veszélyes üzem…

Nos nézzük végül is, mit jelent:
– ha a Kresz-tábla tenyéren van, az illető kezében – sőt kisujjában – van a Kresz összes szabálya. De nem a fejében
– ha a Kresz-tábla talpon van, piszkít az egész Kreszre és lábbal tiporja azt
– ha mind a két végtagon van, akkor piszkít minden józan érzésű ember véleményére.

Ezek után nem tehetnek mást, de mint a Kresz megszegőit az illetékesek figyelmébe ajánlom.

Gyuris István
Favics Péter felvételei

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!