Egyre nagyobb az érdeklődés Magyarországon a kortárs festőművészet iránt, egyes szakértők szerint az évente 15-20 milliárd forint méretűre becsült hazai műkincspiacon belül a kortárs alkotások szegmense robbanás előtt áll. Számos feltörekvő, tehetséges kortárs magyar művész alkot kimagasló minőségben, akiket érdemes megismerni. Munkáik nemcsak lecserélhetik a készen vásárolt posztereket a falakon, hanem pénzügyi befektetésnek is tekinthetők. Ezt felismerve indította útjának az Art and Technology by Lexus programot a Complex Services Kft., mint az ötlet gazdája, a Reálszisztéma Zrt., mint a Lexus autómárka kiemelt hazai forgalmazója, és az SCH-Galéria, mint a program szakmai támogatója.
„A projektben olyan művészek vesznek részt, akik alkotásaikkal már megmérettettek, hazai és nemzetközi szakmai sikereket tudhatnak maguk mögött. A rendhagyó kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kortárs művészet mindennapjaink része, hiszen a tárgyak akár autó, akár festmények formájában hatással vannak érzéseinkre, hétköznapjainkra, az ebből fakadó szemléletformálással a világunkra is” – foglalta össze Szabó Zsuzsanna, a Complex Services Kft. művészeti vezetője, szakmai igazgatója.

„Az autóipar és a művészet kapcsolódása néhányaknak első hallásra talán idegenként hathat. Ugyanakkor a Lexus kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a japán kézműves, művészi ihletésű hagyományok a kész – utcákon látható – modellekben is megjelenjenek. A Lexus formatervezői, külső és belső dizájnerei a legmagasabb szintű ízlést és minőséget képviselik. Így nem is volt kérdés számunkra, hogy nagy lelkesedéssel vegyünk részt az Art and Technology projektben, hiszen ez egy olyan rendhagyó kezdeményezés, amivel teljeséggel azonosulni tudunk. Úgy gondoljuk, a Lexus vásárlói is nagy nyitottságot mutatnak majd művészeti programunk iránt, hiszen az öt magyar művész munkássága teljes mértékben illik a Lexus által képviselt filozófiához, értékrendhez és életérzéshez” – hívta fel a figyelmet Berki István, a Reálszisztéma Zrt. tulajdonosa.

A közel három hetes programot egy nagyszabású ünnepélyes megnyitó est indította útjára november 29-én a Lexus Buda Autószalonban. December 19-ig pedig további kisérő rendezvényekre is sor kerül ugyanitt, illetve az SCH-Galériában. A rendhagyó kiállítás és festményvásár keretében Csurák Erzsébet, Fekete József, Gulyás Andrea, Kalocsai Zoltán és Neogrády Antal összesen közel 60 művét lehet megtekinteni és megvásárolni.
„Az Art and Technology by Lexus programot azzal a szándékkal álmodtuk meg, hogy egy rendhagyó, figyelemfelkeltő kezdeményezéssel pezsdítsük fel a magyar kortárs művészeti életet. Hazánkban még viszonylag ritka, hogy nagy nemzetközi márkák támogatóként jelenjenek meg kortárs művészeti programokban, reméljük projektünkkel sikerül hagyományt teremteni. A Reálszisztéma, illetve az SCH-Galéria az első pillanattól fogva nyitottak voltak a koncepciónkra, és kiváló partnereknek bizonyulnak. Bízunk benne, hogy a programban résztvevő öt művész számára mind ismertségben, mind üzletileg jelentős értéket tudunk teremteni, és ezáltal hozzájárulunk a hazai művészeti élet és műgyűjtő kultúra további fejlődéséhez” – fogalmazott ifj. Schrankó Péter, az Art and Technology by Lexus projekt ötletgazdája.