Egészen mostanáig az 5 méteres Atlas/Teramont a legnagyobb jármű az MQB építőkészleten, de nem biztos, hogy ez sokáig így marad. A New Yorki Autószalonon mutatták be az Atlas Tanoak nevű pickup tanulmányt, ami 40 centivel múlja felül az alapját adó szabadidő-autót, és 544 centis hosszával a jellemzően alvázas felépítésű vetélytársak szintjén van. A szélesség 203 centi, a magasság 184 centi és 326 centi a tengelytávolság.

A dupla fülke mögött 163 cm hosszú, 145 cm széles (a kerékdobok között 128 cm) raktér található, alatta helyezték el a pótkereket, a hátsó ajtó lehajtását követően (ilyenkor is látható marad a rendszám és a világítás) motorkerékpár vagy ATV is szállítható. Okos ötlet az alaphelyzetben a fülke végénél pihenő keret, ami az oldalfal tetején elhelyezett sínen egészen hátratolható, ilyenkor olyan nagy méretű tetőcsomagtartó jön létre, ami például kenuk, kajakok vagy épp létrák szállítását is lehetővé teszi.

A Volkswagen Atlas Tanoak orrában 3,6 literes szívó V6-os került 276 LE/360 Nm teljesítménnyel, a váltó nyolcfokozatú automatikus és 4Motion összkerékhajtás is van, amelynél az elektronikus beavatkozók különféle talajviszonyokhoz képesek igazodni. A 96 km/h-s sebességet 8,5 másodperc alatt éri el az önhordó karosszériás VW pickup.