Manapság egyértelműen a barna az egyik divatszín, ha másért nem, hát a jó katalógusfényképek miatt veszik fel a kínálatba a szabadidő-autóknál a föld színét. A Hyundai i20-as azonban nem terepjáró, még csak meg se próbál annak látszani (legalábbis jelen formájában), a szó klasszikus értelmében vett kisautóról van szó. Ami történetesen barna, de nem csak kívül, az ajtót feltárva is ezzel a színnel szembesülünk lépten-nyomon, hiszen az üléskárpit közepe mellett a műszerfalra és az ajtókra is bőven jutott az ilyen színű betétekből. Amíg azonban az előttünk lévő részeken puha, habosított ez a színes betét, az ajtókon már kőkemény műanyagnak ütközik a kezünk.

Sok az extra Comfort szinten, a váltókar előtti fiókban találjuk a különféle csatlakozókat. A műszerfalon lévő barna betét puha, az ajtón már kemény. Fotó: Hilbert Péter Sok az extra Comfort szinten, a váltókar előtti fiókban találjuk a különféle csatlakozókat. A műszerfalon lévő barna betét puha, az ajtón már kemény. Fotó: Hilbert Péter

Hagyományosabb külső trendi tartalommal

Ha történetesen a belsőhöz passzoló külső színt kérünk, már-már elegáns az összhatás, a dél-koreai kisautó nem a fiatalos, trendi vonalat követi. Persze felár ellenében ehhez is kérhetünk mindenféle olyan fejegységet, amivel a kedvenc kütyünk is együtt tud működni, és ez utóbbinak a töltés se okozhat gondot, hiszen a váltókar előtti tárolórekesz falán két „szivargyújtó”, egy USB- és egy vonalbemenet-csatlakozót találunk – ebből ugye három használható energiavételezésre –, de a megjelenés mellőzi a túlzott formai bravúrokat. Világszerte forgalmazott típusról van szó, és ami mifelénk mondjuk fiatalok első autója, az Dél-Amerikában vagy Ázsiában már komoly családi autó. Szóval formailag a konzervatív vonalat követi, míg szolgáltatásait nézve a legújabb igényeknek is megfelel a Hyundai kisautója.

Nincs hiány csatlakozókból Nincs hiány csatlakozókból

A külméretek alapján nem lóg ki a kategóriából, de az utastere egyértelműen a tágasabbak közé tartozik, amin nem is szabad csodálkozni a közel 2,6 méteres tengelytáv ismeretében. Még a vezetőülést nagyra nőtt emberre állítva is használható méretű lábtér marad a második sorban, de a három fejtámla és biztonsági öv azért optimista választás volt a gyár részéről, széltében zsúfolt lesz a hely. Meglepő volt, hogy az első ülésnél nincs középen a fejtámla, nekem például a belső oldaltartó párna éléhez ért a kobakom, ha hátrahajtottam. A csomagtér mérete átlagos, legalul egy filc alatt rejtőznek a pótkerék és annak tartozékai, a kemény padló egyébként két magasságban rögzíthető. Felső állásban nincs rakodóperem, és a támla döntését követően is sík marad a padló. Támladöntéskor hadakozni kell a hátsó-szélső biztonsági övekkel.

Kívül kicsi, belül nagy. Széltében két embernek kényelmes a hátsó sor Kívül kicsi, belül nagy. Széltében két embernek kényelmes a hátsó sor

Az 1,4-eshez már hatfokozatú váltó csatlakozik

Az 1,25 literes, négyhengeres benzines két teljesítménnyel (75 vagy 84 LE) létezik, a gyengébb csak a legolcsóbb modelleké, egyébként 100 000 Ft a felára a 9 lóerőnek. Azzal próbáltak segíteni az alapvetően pörgős habitusú erőforráson, hogy rövid végáttételt választottak az ötfokozatú, kézi kapcsolású váltónak. Már 50 km/óránál kényelmesen használható (emelkedőn se kell visszakapcsolni) az 5. fokozat, ami városban segít alacsonyan tartani a fogyasztást. Ugyanakkor országúton már magas fordulaton üzemel az erőforrás, aminek nagyjából a 110 km/órás autóúttempó a kényelmes utazója. Autópályán, 130 km/óra körül már 3500-at forog a főtengely, ilyenkor már ez a domináns hangforrás, és a pillanatnyi fogyasztásmérő szerint bőven 9,0 l/100 km felett iszik, egyébként 6,9 literes tesztátlagot mértünk, igaz, sokat használtuk autóúton és autópályán az i20-ast. A városi használat mellett szól még a könnyű, de teljesen érzéketlen kormányzás, amely kiirtja a vezetési élménynek még a csíráját is – hiába a feszes rugózás és a határozott nyomásponttal rendelkező, jól adagolható fék.

Az állítható padlóval (Comforttól) lesz igazán jól használható a csomagtér Az állítható padlóval (Comforttól) lesz igazán jól használható a csomagtér

A piaci bevezetés alkalmából az Entry alapváltozathoz 600 ezer Ft-os, az összes többihez 500 ezer Ft-os árkedvezményt ad a Hyundai forgalmazója, de érdemes megjegyezni, hogy a 2,9 milliós indulóárért cserében csak fapados autót kapunk, amiben még a kormány magassága-mélysége sem állítható. Már csak azért is érdemes áldozni a Life felszereltségre, mert itt légkondicionálót is kap az ember, további 275 000 Ft a Comfort szint, ahol már némi fényűzés is jár (tolatóradar, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, tempomat, állítható csomagtérpadló stb.). De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a 100 lóerős, 1,4-es benzinmotor felára mindössze 200 ezer Ft, nem annyira a lóerők, sokkal inkább az ennél már hatfokozatú váltó miatt ajánlott ezt is megfontolni. Az 5 év km-korlátozás nélküli garancia nagyvonalú ajánlat.

Autópályán is tartja a tempót, de ilyenkor már a határait feszegeti Autópályán is tartja a tempót, de ilyenkor már a határait feszegeti

TETSZETT
– tágas utastér
– gazdag felszereltség

NEM TETSZETT
– autópályán hangos
– nincs középen a fejtámla
– feszes rugózás
– érzéketlen kormányzás

ÖSSZEGZÉS
Egyértelműen a városi forgalomra lőtték be a nagyobb teljesítményű 1,25-öst i20-ast, ezért érdemes a vásárlás előtt jó alaposan átgondolni, hogy elég lesz-e nekünk ennyi. Minél messzebb szeretnénk eljutni a lakott területtől, annál hamarabb érezni a korlátait.

Hyundai i20 1.25 HP
Összlökettérfogat: 1248 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 61,8 kW (84 LE) 6000/perc
Max. forgatónyomaték: 122 Nm 4000/perc

Hossz./szél./mag.: 4035/1734/1474 mm
Tengelytáv: 2570 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1520/1519 mm
Fordulókör: 10,2 m
Saját tömeg/teherbírás: 1040/540 kg
Csomagtér: 326-1042 l
Üzemanyagtank: 45 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 13,1 s
Max. sebesség: 170 km/h
Város/országút/vegyes: 7,0/4,2/4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,9 l/100 km
CO2-kibocsátás: 121 g/km
A modell alapára: 2 899 000 Ft (Entry 1.25 LP 75 LE)
A tesztelt verzió ára: 3 399 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!