Nem látszik a kor a Beijing Automobile Works nevű kínai gyártó által készített BJ212-esen – leginkább azért, mert annak megjelenését csak minimálisan módosították 1965 óta, amikor a kínai hadsereg igényeit szem előtt tartva a szovjet testvér segítségével a GAZ-69-es terepjáró alapján megalkották a saját konstrukciót; ami azért erősen hasonlít az UAZ-469-esre. Azonban amíg az oroszok motortechnika terén megálltak van 20 évvel ezelőtti szinten, a kínaiak folyamatosan fejlesztik a konstrukciót, nemrég downsizing turbómotorra váltottak, most pedig egy alapos modellfrissítés keretében visszatérnek a nagyobb köbcentis motorok – akár turbófeltöltéssel.

Túlságosan azért nem erőltették meg magukat a fejlesztők, inkább csak összelegózták a rendelkezésre álló szerkezeti elemeket. A nagyobb motorteljesítményre úgy készítették fel a konstrukciót, hogy a katonai változat számára kifejlesztett megerősített alvázat és első-hátsó hidat használják, a 2,0-2,4 literes motorokat külső partnertől vásárolják. Megtartják az 5 fokozatú kézi kapcsolású váltót és a karral kapcsolható összkerékhajtást, újdonság az opciós 8 fokozatú automatikus váltó megjelenése a választékban.

A kínálatot mostantól megkoronázó Sniper, azaz Mesterlövész névre hallgató modellnél elérhető 2,4 literes turbómotort a Mitsubishi szállítja, ez a kivitel zárt karosszériát kap, LED-es fényszórókat használ, ezenfelül terepmintás abroncsok és elektromos csörlő is van a fedélzeten. Ennek a változatnak az első terepszöge 47°, a hátsó 35°, a 245 mm-es hasmagassághoz 600 mm-es gázlómélység tartozik.

Jövőre ismerjük majd meg a teljes választékot, akkor árulják el a motorok teljesítményét is, és a zárt mellett a vászontetős és a platós karosszériát is megmutatják majd. A műszerfalról per pillanat egy meglehetősen rossz fénykép áll a rendelkezésünkre, a korábban kiszivárgott látványrajzokon még sokkal modernebb belsőket láttunk – ki tudja, mit hoz a jövő, azaz 2023-as a BJ212-esnél… Addig is az alapmodell ára 99 900 jüan, azaz 5,6 millió Ft, ezért a pénzért normál abroncsokkal és 2,0 literes szívómotorral adják a terepjárót; az álcafestés itt is elérhető felár ellenében.